Sirius, naselje za naučnike iz inostranstva u Beču

0

Novo bečko gradsko naselje pod imenom “aspern Die Seestadt” postaće dom za naučnike i postdiplomce Univerziteta u Beču i Tehničkog univerziteta u Beču.

Kompleks Sirius, kako nazivaju ovaj deo najpametnijeg gradskog naselja aspern Die Seestadt, imaće 140 apartmana sa 180 mesta u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a osim toga, imaće i  zajedničke prostorije poput biblioteke, sale za vežbanje, wellness i spa centar.

Beč će kao prestonica kulture Evrope na ovaj način naučnicima iz inostranstva ponuditi dobre uslove za život i rad, a novo naselje će im u tome pomoći svojom dobrom infrastrukturom, vrtićima i školama. Ovaj naučni kompleks obuhvata još 100 stanova, poslovne prostore, kao i ustanovu za obrazovanje oderaslih.

Beč je trenutno najveći univerzitetski grad na nemačkom govornom području, ima oko 200.000 stdenata, a posle njega slede Berlin, Minhen, Hamburg i Cirih. U Beču ima registrovanih oko 1.500 javnih i privatnih istraživačkih ustanova u kojima radi oko 50.000 naučnih radnika.

Share.

Comments are closed.