Skijališta u Srbiji i okruženju

0

Iako je najbolje skijanje na planinama Austrije, Italije, Švajcarske i Francuske, mnogi skijaši se, zbog blizine, odlučuju za ski centre u Srbiji i okruženju.

Skijališta u Srbiji i okruženju

Skijališta u Srbiji i okruženju / Kopaonik

Kopaonik

Sinonim za Kopaonik planina snega, ali i sunca, zbog  skoro 200 sunčanih dana tokom godine. Kopaonik je najveći ski-centar u Srbiji. Staze za skijanje se nalaze na nadmorskoj visini od 1.100 m (Brzeće) do 2.017 m (Pančevački vrh). Godišnja srednja temeratura na ovoj planini je 3,7 stepeni Celzijusa, jer je klima pretežno subalpska, sa ne mnogo velikim hladnoćama.

Sneg obično počinje u drugoj polovini ili s kraja novembra, a zadržava se skoro pola godine, odnosno do maja. Snežnih dana tokom godine je 180, a ponekad i do 230 dana.

Na Kopaoniku postoje 24 instalacije sa ukupno 62 kilometra alpskih i 12 km nordijskih staza. Sve staze, osim Belih reka pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje. Ukupna dužina ski-staza je 35.435 m, prosečna širina je 40 m, a ukupna površina 138,73 ha. Ukupna visinska razlika staza je 7.119 m, a nagibi staza su 5 – 40% (22 staze sa manje od 20%, 11 staza sa 20 – 30% i 6 staza sa više od 30%).

Ono što je veoma značajno napomenuti je da su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela (ski to door). Za hotele, apartmane, vikendice i ostale smeštene kapacitete koji su udaljeni od polaznih stanica žičara postoji redovna autobuska linija.

Skijališta u Srbiji i okruženju

Skijališta u Srbiji i okruženju / Stara Planina

Stara planina

Nedaleko pored Knjaževca nalazi se Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Skijalište sa više od 13 km, podeljeno je u 2 dela koja su povezana.

Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”.

Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Skijališta u Srbiji i okruženju

Skijališta u Srbiji i okruženju / Tornik

Zlatibor-Tornik

Zlatibor je najposećenije planinsko-turističko mesto u Srbiji. Zlatibor је planina koja se prostire na površini od oko 1000 km2, dugačka је 30 km, а široka i do 15 km. Tornik, je novi stari skijaški centar 230 km od Beograda i 40 km od Užica. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110m do 1.490m.

Temperaturne razlike su minimalne i ovaj predeo ima oko 2000 sunčanih sati godišnje. Prosečna godišnja temperatura iznosi 7,5 C, dok je prosečna dnevna 18 C.

Na samom Torniku postoje tri staze i to crna Zmajevac široka od 150 do 200 m a dugačka 1 km koja je idealna za vrhunski trening kao i odličan izazov za prave skijaše.

Na samom Torniku nema smestaja ali je transver sa Zlatibora od 9 km veoma lak jer je put bez većih uzbrdica i lako se prelazi bilo sopstvenim prevozom ili u autobusom Turist. org. Zlatibor koji ide dva puta ujutru u 9 i 10 h i povratak u 13h 15h i 16h.

Ski centar Tornik opremljen je sa 6-sednom žičarom i 2 ski lifta tipa ”sidro”. Postoje 4 staze: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac.

Skijališta u Srbiji i okruženju

Skijališta u Srbiji i okruženju / Jahorina

Jahorina

Jahorina se načazi u jugoistočnom delu Bosne i Hercegovine, u neposrednoj blizini Sarajeva (28 km) i Pala (12 km), a od Beograda je udaljena 320 km. Olimpijski Centar Jahorina se od ostalih ski centara u regionu izdvaja kvalitetom skijaških staza, specifičnim planinskim ambijentom i bogatom skijaškom istorijom. Na Jahorini su se 1984. godine održale zimske olimpijske igre, kada je Jahorina i doživjela najveći procvat.

Na povrsšini od 80 ha skijašima je na raspolaganju preko 20 km uređenih skijaških staza, povezanih žičarama i ski liftovima. Sistem žičara može svakog sata da preveze 10.000 skijaša, a sastoji se od 3 šestoseda (na Ogorjelici, Poljicama i Prači), 2 dvoseda, 4 ski lifta i 2 dečija ski lifta. Deo staza pokriven je sistemom za veštačko osnežavanje, a ukupna dužina staza koje se osnežavaju je 3.290 metara i dalje se radi na osnežavanju još većih površina.

Pristupačne cene u odnosu na skijališta u celom regionu, i stalno ulaganje u izgradnju takođe su veoma značajan faktor koji doprinosi da se veliki broj turista opredeli upravo za ovaj zimski centar.

Skijališta u Srbiji i okruženju

Skijališta u Srbiji i okruženju / Bansko

Bansko

Bansko je najbolji ski centar u Bugarskoj sa najdužim ski stazama. Mesto leži na nadmorskoj visini od 925 m i udaljeno je od Beograda oko 540 km. Skijalište je udaljeno 12 km od samog mesta i do podnožja vozi gondola. Ski centar se prostire na visini do 2,600 m nadmorske visine. Ukupna dužina ski staza iznosi 70 km. Pored gondole, ski centar raspolaže sa šest 4-seda, jednim 6-sedom, jednim 3-sedom i četiri sidra.

Skoro sve staze su pokrivene sistemom za veštački sneg tako da sezona u Banskom traje dugo, od 15. decembra do 15. maja. Staze su uglavnom crvene i plave kategorizacije. Ukupno ima 8 plavih, 11 crvenih i dve crne staze.

Tečna vožnja bez stalnog zastajkivanja je nažalost često nemoguća zbog velike gužve na stazama i velikog broja skijaša početnika.

Najluksuzniji hotel je Kempinski Grand Arena koji se nalazi uz samu početnu stanicu gondole. Uz luksuz koji donosi hotel od pet zvezdica, gosti ovog hotela uživaju i privilegiju da izbegnu jutarnje gužve na gondoli i idu preko reda.

Skijališta u Srbiji i okruženju

Skijališta u Srbiji i okruženju / Krvavec

Krvavec

Krvavec je drugo najveće slovenačko skijalište, posle Mariborskog Pohorja. Nalazi se na 25 km od Ljubljane i 17 km od Kranja, a od Beograda je udaljeno oko 550 km. Nudi 30 km odlično uređenih skijaških staza te garantuje 100 skijaških dana u svakoj sezoni.

Kako su na Krvavcu staze uglavnom strmije, ovo skijalište je važilo kao prikladnije za napredne skijaše. Poslednjih godina dosta se radilo na prilagođavanju skijališta najmlađima i skijašima početnicima. Napravljen je poligon za početnike koji sadrži stazu za decu, pokretnu traku, dečiju vrtešku i brojne igračke. Tu se nalazi škola skijanja i dečiji vrtić.

Ski centar raspolaže sa jednom gondolom, po jednim 6-sedom, 4-sedom i jednosedom, četiri 2-seda i 3 vučnice ukupnog kapaciteta 15.500 skijaša na sat. Oko 95% staza je pokriveno sistemom za veštački sneg.

Povoljna i udobna varijanta za smeštaj su hoteli Park u Ljubljani i Creina u Kranju. Može se iznajmiti i apartman u Cerklju na Gorenjskem ili okolnim naseljima.

Share.

Comments are closed.