Slovenačko ostrvo koje čuva uspomenu na tužnu legendu

0

Sa najstarijeg slovenačkog dvorca pruža se neverovatan pogled na ostrvo sa crkvom u koju se po predanju dolazi da se pozvoni, kako bi se želje ispunile.

Magija Bleda krije se oko 200 kilometara severozapadno od Zagreba, i oko 50 kilometara od Ljubljane, u neverovatnoj prirodi za koju su najviše zaslužni Julijski Alpi. Ovaj kraj živi preko cele godine prvenstveno od turizma, a od brojnog sadržaja treba izdvojiti duge šetnje po perfektnoj prirodi, trčanje, planinarenje, vožnju biciklom, istraživanje kulture i prirodnih lepota i jako ukusnu hranu. Leto je ovde rezervisano za kupanje.

Slovenačko ostrvo koje čuva uspomenu na tužnu legendu

Jedna od prvih atrakcija Bleda jeste vožnja brodićem do jedinog slovenačkog ostrva koje se nalazi na sredini Bledskog jezera. Na ostrvcetu se nalazi Crkva Marijina Uznesenja, a turisti mogu iznajmiti čamac na vesla kako bi stigli do nje. Turistima se preporučuje da pozvone crkvenim zvonom, kako bi prema legendi, ispunili svoju želju.

Predanje i legenda govori o mladoj udovici Polikseni koja je, nerećna i neutešna zbog gubitka muža, skupila sve svoje zlato i srebro koje je poklonila kako bi se napravilo zvono za crkvu. Tokom prenošenja zvona na ostrvo, brod je upao u nevreme, pa je zajedno sa zvonom potonuo na dno jezera. Nakon smrti Poliksene, papa je poslao na ostrvo novo zvono koje je u upotrebi i dan danas. Legenda kaže, a i meštani, da se staro udovičino zvono još uvek čuje iz dubina jezera, naročito kada je vreme tiho, a noći mirne.

Najjednostavnije aktivnosti uvek prijaju najbolje, a ovaj kraj je kao izmišljen za to. U šetnji oko jezera prolazi se dugačkom uređenom stazom, a prema svojim željama možete iznajmiti bicikl, ili čak kočiju. Mala Osojnica, Velika Osojnica i Ojstrica, bledski vidikovci, fantastični su za fotografisanje. Za uživanje u pogledu, pripremite se na malo teži uspon, Mala Osojnica nalazi se na 670 m, a staza do vrha je uzbudljiva i vijugava, sa ponekim izazovnim deonicama.

Mesto sa kog se pruža verovatno najbolji pogled na jezero, jeste Bledski dvorac. Ulaznica je 11 evra, a unutra možete pronaći 3 nivoa na kojima ima različitih sadržaja iz svih aspekata života na dvoru. Takođe, obavezno se treba posetiti kapelica, kovačnica, štamparija u kojoj se nalazi replika Gutenbergove štamparije, vinski podrum, kula za osmatranje, prodavnica suvenira i prodavnica sa proizvodima od meda.

Slovenačko ostrvo koje čuva uspomenu na tužnu legendu

Restoran koji treba posetiti je Oštarija Peglez’n, mesto koje uvek nudi svežu ribu, kao i ostale nacionalne i internacionalne specijalitete. Pored njega, jedan od boljih je i restoran Sova. Svakako treba napraviti mesta i za originalnu bledsku krempitu u hotelskoj Kavani Park. Meštani su toliko ponosni na ovu poslasticu, da u Bledu možete pronaći sladoled sa ukusom krempita ili krempita drive-in.

Smeštaj zaista nije teško pronaći, praktično svaka kuća u blizini jezera iznajmljuje sobe ili apartmane i veliki broj njih je sa pogledom na jezero.

Ledničko jezero, okruženo planinama, još uvek čuva tajnu malog ostrva, i tragedije koja se tu dogodila. Slovenci su sa pravom ponosni na Bled, a ovo jezero je sa razlogom omiljeno odredište.

Share.

Comments are closed.