Slovenija i zvanično najčistija turistička destinacija i zemlja sveta

0

Ujedinjene nacije su 2017. godinu proglasile za Međunarodnu godinu održivog razvoja turizma. Prema pisanju časopisa Nacionalna Geografija,  zemlja koja je osvojila najviše bodova u svim kategorijama je Slovenija.

Titula najodrživije zemlje se dodeljuje nakon ispunjavanja osnovnih kriterijuma i osvajanja najviše bodova, a vrednuju se takozvani indikatori održivosti, gde je 100 maksimalan broj koji se može osvojiti. Najveći deo visoko rangiranih zemalja imao je oko 80 ispunjenih  indikatora, dok je Slovenija ubedljivo pobedila sa ispunjenih 96 indikatora održivosti.

Da ova nagrada nije slučajna govore podaci da je sve ovo rezulatat jedne odlične i dobro organizovane kampanje Vlade Slovenije, koja je izglasala skup ekoloških mera i zakona. Na primer, jedan deo se odnosi na separaciju otpada, na plastični, paprini i bio, čime je osigurana reciklaža skoro trećine otpada, drugi deo mera se odnosi na smanjenje emisije štetnih gasova uvođenjem javnih bicikala, prirodnog gasa za grejanje, gradskog prevoza na prirodni gas i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova.

Drugi deo zasluge za osvajanje ove titule se  odnosi na činjenicu da je 60% teritorije Slovenije pokriveno šumom, da imaju 20.000 vrsta životinja i biljaka koji žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata. Slovenačka prestonica je 2016. dobila titulu najzelenijeg grada Evrope.

Share.

Comments are closed.