Španija je najveći izvoznik vina na svetu

0

Španija je trenutno najveći izvoznik vina na svetu, iako je po zaradi tek na trećem mestu. Izvoz ne mora nužno da prati i profit, prva zemlja po zaradi je Francuska, dok je Italija na drugom mestu.

U toku 2017. godine, španski vinari su izvezli u inostranstvo oko 30 miliona hektolitara vina, dok su Italija i Francuska zajedno izvezle oko 35 miliona hektolitara. Španija je od prodaje zaradila oko 3 milijarde evra, Italija je zaradila 6 milijardi, dok je na prvom mestu Francuska sa ukupno zarađenih 9 milijardi evra.

Razlog zašto se Španja našla tek na trećem mestu je činjenica da oni već tradicionalno zadržavaju nisku cenu vina, međutim, iako spadaju u grupu najjeftinijih proizvođača na svetu, to nikako ne utiče na kvalitet i reputaciju njihovih vina. Cena njihovog vina je u proseku 1.3 evra po litru, dok se francuzi visoko kotiraju sa cenom od 6 evra po litru.

Najveći izazov za španske vinare predstavlja smanjenje prodaje jeftinog vina, koje se masovno proizvodi, i da već zadovoljavajući kvalitet vina podignu na viši nivo, a samim tim i profit. Dodatna otežavajuća okolnost jeste konkurencija, ipak su Francuska i Italija mnogo duže međunarodnom tržištu, i poseduju daleko  veće iskustvo.

Share.

Comments are closed.