Spavajte kao samuraj u najstarijem hotelu na svetu

0

Već 46 generacija jedne porodice vodi najstariji hotelu Japanu koji i dalje radi, a to je ujedno i najstariji hotel na svetu, star preko 1300 godina. U njemu se gostima omogućava da uživaju u smeštaju kao pravi samuraji.

Hōshi Ryokan futon

U Japanu su naročito popularni Ryokani, tradicionalni smeštaji koji datiraju iz dalekog 8. veka. Ryokan je japanski smeštajni kapacitet, služio je putnicima kao mesto gde bi mogli da se osveže i prenoće, a nalazio se u blizini puteva. Najčešći gosti su bili upravo samuraji, koji su uživali pored ostalog i u vrućim bazenima i kupkama za opuštanje. U japanu se danas mogu naći ovakvi smeštaji, koji su ili porodičnog tipa, sa nekoliko soba, do velikih centara koji pored velikog broja soba sadrže  čitave spa i  wellness centre.

Hōshi Ryokan kupka

U hotelima je sve podređeno tradiciji, pa gosti spavaju na tatami prostirci, podlozi napravljenoj od pirinčane slame, i futonu, tradicionalnoj postavci za spavanje. U Japanu se veruje da se na ovaj način, osim uštede prostora, postiže bolji nivo koncentacije. Postoji takođe i nekoliko autentičnih vrtova koji su predviđeni za opuštanje, odmor i meditaciju. Hrana je tipično japanska, tradicionalna i lokalna. Prilikom dolaska, za dobrodošlicu se služi japanski čaj.

Hōshi Ryokan hrana

Hōshi Ryokan, smešen u gradu Komatsu,  otvoren je 717. godine, i prema Ginisovoj knjizi rekorda predstavlja najstariji hotel koji je još uvek otvoren. Već 46 generacija porodica Hōshi neguje porodični posao, hotel sadrži oko 100 soba, zatvorene i otvorene termalne bazene. Svako od gostiju dobije na korišćenje posebni kimono, Yukatu, kako bi upotpunili uživanje na bazenima. Za dnevni pansion, dve osobe bi trebale da izdvoje nesto više od 450 evra.

Hōshi Ryokan futon

Share.

Comments are closed.