Spavanje u kapsulama moguće i u Zagrebu

0

Subspace je prvi hostel u Evropskoj uniji u kojem umesto u klasičnim sobama gosti spavaju u tehnološki visoko opremljenim kapsulama. Reč je o ideji koja potiče iz Japana i koja omogućava udobno, jeftino i maštovito noćenje iz 21. veka.

Kako bi ponudili nešto posebno, hrvatski hostelijeri domišljaju se različitim kreativnim rešenjima. Posle hostela u vagonu na sporednom koloseku Železničke stanice, u Zagrebu je otvoren i hostel koji pruža doživljaj međuzvezdanog putovanja sa kriptokomorama.

Spavanje u kapsulama

Spavanje u kapsulama

Subspace koji se nalazi u suterenu u Teslinoj ulici u centru Zagreba, nedaleko od Trga bana Jelačića, otvoren je prošle godine. U jostelu se nalaze 22 kapsule-spavaonice, koje gostima futurističkim doživljajem sugerišu svemirsko putovanje.

Sobarica Leona kaže da kapsule uspešno mogu da pomognu osobama koje pate od klaustrofobije.

Svaka kapsula ima dovoljno prostora za boravak jedne ili dve osobe. Uz ventilaciju i četiri nivoa rasvete, opremljene su sefom, ogledalom, USB punjačima i LED ekranom, kao i slušalicama na kojima je dostupan sadržaj sa interneta.

Postoje tri nivoa opremljenosti kapsula, prema čemu su i formirane cene noćenja koje su, barem za centar Zagreba, više nego prihvatljive.

“Paralelni fiktivni prostor” dodatak je imenu ovog neobičnog hostela koji je ručno oslikao profesor sa zagrebačke Likovne akademije Tomislav Buntak. Slike ovog akademskog slikara rađene različitim tipovima flomastera o tematici paralelnih svemira prekrivaju oko 600 metara kvadratnih zidova i plafona hostela, a na njima je preko 500 lica od kojih ni jedno nema ozbiljan izraz, što celom hostelu daje posebnu emociju i energiju.

Spavanje u kapsulama

Spavanje u kapsulama

Deo plafona oslikan je posebnim flomasterom, koji je vidljiv tek na specijalnom osvetljenju, a predstavlja umetnikovu viziju neba.

Ideja spavanja u kapsulama nastala je pre dvadesetak godina u Japanu zbog potrebe visoke iskoristivosti prostora. Ovakve kapsule nastale su kao odgovor na potrebe Japanaca iz velikih gradova kojima je ekonomičnije da prespavaju blizu mesta gde rade nego da putuju u predgrađe i vraćati se na posao.

Kapsule u Subspaceu su napravljene u Kini od posebnog negorivog materijala koji se koristi za izradu unutrašnjosti aviona. S obzirom da su prvi uvezli ove kapsule u Evropsku uniju, zagrebački vlasnici ujedno su zastupnici i predstavnici ove ideje koja je već prisutna u različitim gradovima u svetu.

“Ovaj tip spavanja nudi poseban oblik privatnosti i osećaj sigurnosti, tako da su naši gosti najčešće žene. Oko 97 odsto naših gostiju su strani turisti iz svih delova sveta”, kaže Hrvoje Krlić, suvlasnik ovog hostela.

Share.

Comments are closed.