Srbija među manje konkurentim zemljama sveta u turizmu

0

Prema najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti putovanja i turizma, Srbija zauzima 95. mesto u konkurenciji 141 zemlje, dok je na regionalnom nivou na 35. mestu.

Indeks turističke konkurentnosti meri uspešnost zemalja u oblasti putovanja i turizma i obuhvata 14 stubova podeljenih u četiri kategorije, poslovno okruženje, uslove za putovanja i turizam, infrastrukturu i prirodna i kulturna bogatstva.

Od zemalja u okruženju, najbolje je rangirana Hrvatska na 33. mestu, zatim Slovenija, koja se nalazi na 39. mestu, pa Mađarska na 41. mestu, Bugarska na 49, Rumunija na 66, dok Bosna i Hercegovina nije uvrštena u ovogodišnje istraživanje.

Srbija u oblasti poslovne klime zauzima nisko 133. mesto, u oblasti bezbednosti 59, zdravlja i higijene 38, ljudskih resursa i tržišta rada 89, informacione i komunikacione tehnologije 56, tretiranja putovanja i turizma kao prioritet 113, medjuanrodne otvorenosti 101, cenovne konkurentnosti 78, ekološke održivosti 72, infrastrukture za aviosaobraćaj 102, infrastrukture puteva i luka 98, a infrastrukture turističkih usluga 63.

U oblasti prirodnih resursa, Srbija je na 135. mestu, a kulturnih resursa i poslovnih putovanja na 67 mestu.

Španija je ove godine prvi put zauzela vodeće mesto na listi 141 zemlje sveta, dok drugo i treće mesto pripadaju Francuskoj i Nemačkoj Na četvrtoj poziciji po uspešnosti turističke delatnosti našle su se Sjedinjenje Američke Države, ispred Velike Britanije i Švajcarske. Zatim slede Australija, Italija, Japan i Kanada. Kina je zauzela 17. poziciju, Brazil 28, Rusija 45, Južna Afrika 50, a Indija 52. mesto.

Share.

Comments are closed.