Šta možete od namirnica da unesete u Grčku, a šta ne

0

Kraj je maja i mnogi srpski turisti se spremaju put Grčke na letovanje, koje će prema procenama poznavalaca prilika biti skuplje nego prošle godine. To bi moglo da navede srpske turiste da u Grčku ovog leta ponesu više hrane od kuće i zbog toga bi trebalo da imaju na umu šta je dozvoljeno preneti preko granice i u kojim količinama.

I ranijih godina je bilo situacija da je na grčkoj granici bilo zaplene hrane, čije prenošenje preko granice nije dozvoljeno.

Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Kada je reč o voću i povrću, može se uneti u količini do pet kilograma. Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti po litar alkoholnog pića sa udelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva.

Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više. Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga.

U svakom slučaju, u obračunu troškova trebalo bi da svakodnevno odvojite oko 35 evra, koliko će vam u proseku trebati mimo već plaćenog aranžmana.

Izvor: B92

Share.

Comments are closed.