Šta se desilo sa restoranima i srpskom nacionalnom kuhinjom?

0

Kuhinje kao što su italijanska, francuska ili na primer kineska, svima su poznate, na globalnom nivou, a restorani koji promovišu nacionalne kuhinje odavno su prisutni svugde, pa takav trend nije izostavio ni Srbiju. Sada se čini, bar kod nas, da tradicionalni srpski restorani polako gube svoj smisao, i padaju u zaborav, a domaća gastro scena gubi svoj osnovni identitet i cilj.

Zainteresovani turisti često žele nešto autohtono naše da probaju, pa umesto ćevapa i sarmi, restorani domaće kuhinje nude paste, pice, girose i ostale “pozajmljene” specijalitete. Naši najpoznatiji gastronomski brendovi, pasulj, prebranac, punjene paprike, ostaju na margini, pa je pravo vreme da se zapitamo da li naša jela odlaze u zaborav, ili je to novi trend u ugostiteljstvu, gde se isključivo prate moderni svetski trendovi i spremaju instant jela?

Monotonost i kliše srpske kuhinje, istina ili prazna priča?

Srpska nacionalna kuhinja je izuzetno raznovrsna, bogata i ukusna. Delom zbog svog položaja, delom zbog maštovitosti naroda, specijaliteti ovog podneblja su jako zahvalni, i za degustiranje, i za spremanje. Naravno, nacionalna jela treba pravilno pripremiti, koristiti lokalne namirnice, i pravilno ih plasirati, što je ipak malo veća obaveza nego servirati mešano meso i šopsku salatu. Srpska tradicionalna  kuhinja se ne bazira samo na roštilju i ćevapima, i to je osnovna greška.

Problem organizacije

Većina ugostitelja se zadovolji jednim ustaljenim ritmom i dinamikom u svom poslu, ustaljeni i jednolični jelovnik nije nikada dobra opcija, neophodno je uneti svežinu i novinu u posao. Treba kreirati nove menije, u zavisnosti od sezone i ponude na pijacama i radnjama, treba koristiti isključivo sveže namirnice i po njima praviti dnevne ponude. Na taj način će svaki put biti nešto novo u ponudi, kvalitetno i aktuelno.

Naša zemlja je bogata i poznata kao zemlja kvalitetnih i dobrih vina, treba služiti domaće specijalitete uz koje su uparena dobra domaća vina.

Od pića svakako treba pomenuti i najpoznatije, to je svakako rakija. Svako ko je posetio Srbiju, ma odakle da dolazi, morao je da proba ovaj sigurno najpoznatiji srpski brend. Rakija je neizostavna u karti pića, domaća i kvalitetna, a to su svakako najpoznatije rakije  šljivovica, dunja, viljamovka i medovača.

Etno stil, za i protiv

U Srbiji ima puno etno restorana, i uglavnom su svi slični, što ostavlja utisak da se sve radi po šablonu, jednoj ustaljenoj praksi. Neophodno je pronaći način da se ostane veran stilu i duhu tradicionalizma, ali da to opet bude različito i originalno, jedan ćilim na zidu i kameni pod nisu dovoljni da se dočara autentični stil stare Srbije. Gostima treba vratiti sećanja iz prošlosti, detinjstva i zavičaja, a restoran oplemeniti specijalitetima i jelima koja se jedu “kašikom”. Restorani moraju dosta pažnje da posvete tome da budu što više domaći, a manje etno, retro enterijer i narodne nošnje konobara neće značajno uticati na kvalitet ponude restorana, a sami tim i na posećenost.

 

Share.

Comments are closed.