Šta sve treba znati i uraditi pre odlaska na odmor u inostranstvo

0

Odlazak na odmor van sopstvene zemlje može biti pravo uživanje, ili pravi pakao, ukoliko se ne pripremite dobro. Par nephodnih saveta kako da se pripremite, podsetnik za sve što će vam trebati na putovanju.

  • Neophodno je da dobro istražite destinaciju, informišete se na vreme o smeštaju, lokalnim atrakcijama i običajima, gastronomskim specijalitetima. Upotrebite internet kako bi zaista dobili uvid iz skoro prve ruke o samoj lokaciji koju planirate da posetite. Proverite šta je dozvoljeno, prelistajte recenzije i savete, raspitajte se o načinu zivota.

 

  • Putujte onda kada je najjeftinije, ako vam vreme i obaveze dozvole. Ukoliko putujete avionom, najisplativiji su letovi utorkom i sredom jer je tada najjeftinije. Putovanje vikendom je najskuplje, pa pokušajte da odložite put i krenete nekim radnim danom u nedelji. Čak i ako putujete ostalim prevoznim sredstvima, autobusom ili vozom, obratite pažnju na cenu karte, one mogu da se razlikuju i po satu polaska. Dobar savet je da putujete noću , uštedećete na vremenu koje ćete provesti na putu, ali i na jednoj noći smeštaja.

 

  • Nije nephodno da menjate novac pre odlaska, ova stara navika sve je manje praktična, u današnje vreme gde god da se nađete možete sa bankomata podići lokalnu valutu po kursu banke, na nekima je čak moguće to učiniti bez dodatne naknade. Osim toga, na većini mesta možete plaćati i platnom karticom što je prednost, ne morate se bojati da će vam neko otuđiti i smanjiti budžet za vaš odmor.

 

  • Kartica pre gotovine, u tom slučaju ne morate razmišljati koliko ste novca poneli sa sobom. Neophodno je proveriti jedino koje kartice prihvataju u zemlji koju nameravate posetiti, iako je dosadašnja praksa da se skoro sve kartice mogu upotrebiti u gotovo svim zemljama sveta.

 

  • Prilagodite budžet aktivnostima i troškovima, proverite cene prevoza, smeštaja, hrane i ulaznica za razne znamenitosti jer ukoliko se dobro informišete, izbegavate nepotrebne troškove.

 

  • Razmislite o sigurnosti, ako izgubite prtljag ili ako vam se nešto dogodi, biće vam drago da imate putno osiguranje. Naravno, uvek je dobro da uz sebe imate broj najbliže ambasade ili konzulata.

 

  • Nemojte zaboraviti lekove i prvu pomoć, ukoliko morate koristiti lekove, obavezno ih imajte uz sebe. Nije loše imati i mini prvu pomoć, flaster i ostalo, dobro će vam doći i kod povreda od obuće i puno hodanja.

 

  • Priverite šta od električne opreme nosite, telefon, fotoaparat ili punjač. Proverite koju vrstu utičnice koristi zemlja u koju putujete u slučaju da vam treba adapter.

 

  • Saznajte što više informacija o destinaciji kako biste se lakše sprijateljili sa lokalnim stanovništvom, oni vam mogu otkriti tajne koje nećete pronaći ni u jednom turističkom vodiču, a njihova iskustva i priče pomoći će vam da se lakše snađete.

 

  • Svu dokumentaciju sačuvajte na e-mailu, odštampajte sve potvrde, dokumenta, baš sve papire. Imajte sve sačuvano u digitalnom zapisu, najbolje na mail-u.
Share.

Comments are closed.