Stanovnici Ljubljane imaju pozitivan stav prema gradskom turzmu

0

Nedavno je Ljubljana predstavila rezultate istraživanja o stavovima građana po pitanju turizma u Ljubljani. To istraživanje ukazuje na opšti pozitivan stav, dok grad najavljuje nove radionice i projekte sa građanima Ljubljane u cilju istraživanja mogućnosti i rešenja za još veće poboljšanje suživota sa turistima.

Ključni nalazi istraživanja pokazuju pozitivan stav građana Ljubljane na turizam u gradu, budući da 91% građana smatra da razvoj turizma doprinosi razvoju samog grada. 53% je uvereno da zajednica ima direktne koristi od turizma, a 32% smatra da rastuće brojke pomažu razvoj lokalne privrede. 72% stanovnika Ljubljane delimično se slaže da se šoping, ponuda restorana i zabava u gradu poboljšavaju zbog turizma, a 66% priznaje da turizam poboljšava kvalitet života u Ljubljani i da je ponuda lokalne hrane u restoranima dobra.

Jedna petina ljubljanskih stanovnika ocenjuje da njihov mir ne narušavaju dešavanja u samom gradskom jezgru. Jedna desetina stanovnika smatra brojne turiste kao mogući uznemirujući element u gradu. Njihove pritužbe se odnose na gužve, ponašanje turista (buka, otpad, šteta) i prilagođavanje turističkih ponuda i cena. Oni koji žive u samom središtu grada, u manjoj meri propuštaju događaje i zabavu u gradu i žele više parking mesta, zelenih površina i mir i tišinu.

Generalno, više od 40% građana Ljubljane smatra da turizam ima veliki pozitivan učinak na lokalni identitet, kulturu i baštinu Ljubljane, dok je manje od trećine onih koji žive u središtu grada i dele isto mišljenje.

Građani su zadovoljni uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma. Grad je svestan velike važnosti suživota svojih stanovnika i posetioca, što je u skladu sa gradskom strategijom održivog razvoja turizma. Ljubljana će organizovati niz radionica za građane, s ciljem razmene mišljenja i traženja odgovora na izazove u budućnosti.

Ljubljana

Ljubljana je jedna od najmanjih prestonica u Evropi, a Slovenija se, sa nešto više od dvadeset hiljada kvadratnih metara teritorije takođe ubraja u manje evropske države. I pored svih brojki, Sloveniju često nazivaju „Evropa u malom”, jer je od svih evropskih metropola usvojila ponešto.

Kvalitet života je na visokom nivou. Na svakom koraku će vas oduševiti dobra organizacija i urednost po nemačkom i austrijskom modelu. S druge strane, uživanje u vinu, kafi, hrani i umetnosti, na čiju raširenost je verovatno uticala blizina mora i Italije, podsetiće vas na mediteranski šarm primorskih mesta.

Ljubljana je grad koji u isto vreme ima sve ono što svaka veća svetska metropola može da ponudi i mirniji tempo svakodnevnog života koji se sreće u manjim gradovima. Neko ko pokuša da pronađe noćni provod poput onog koji se sreće po berlinskim, pariskim i londonskim klubovima, mogao bi se razočarati. Međutim, svaki posetilac će u Ljubljani doživeti radost otkrivanja mesta punih energije, svežine, kreativnog naboja i dobrog ukusa.

Share.

Comments are closed.