Strategija i plan razvoja Golije

0

„Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“  je program Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija  u saradnji sa razvojnim programom Evropski PROGRES. U utorak, 30. januara, u hotelu In, biće predstavljeni rezultati strategije ovog projekta, kao i saradnja ovih institucija na ovom zajedničkom poduhvatu.

Za 18 meseci, koliko traje sprovođenje projekta, osnovni cilj je stvaranje uslova za održivi razvoj Parka prirode „Golija“, kao i izrada planske dokumentacije infrastrukture ovog područja, i akcionog plana turističkog razvoja Golije. Osim već razvijenog i bogatog seoskog turizma, zbog jedinstvene i netaknute prirode, bogatog turističkog sadržaja, kao i velikog broja kulturno-istorijskih spomenika, planira se i razvoj planinskog turizma. Golija je jedna od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji, a takođe je i planina sa najviše snežnih padavina. Na njoj se sneg zadržava dugo, što je osnovni preduslov za zimske sportive. Sneg se na ovoj planini zadržava skoro pet meseci, a planina zaista nudi puno mogućnosti. Od divlje i neukroćene prirode, rekreacije i sporta, do vraćanja u davnu prošlost bogate srpske istorije, Golija je zaista jedinstvena i neponovljiva. Planina Golija je proglašena Parkom prirode I kategorije i Rezervatom biosfere Golija-Studenica. Od 2001 . godine nalazi se na UNESCO listi, kao jedini rezervat biosfere u Srbij.

Ovaj projekat je podržan od strane Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.

Share.

Comments are closed.