Street coffee ZONE – Kafa na točkovima

0

Pošto godinama nije uspevao da nađe posao u svojoj struci kao profesor fizičkog,  Ivan je rešio da radi bilo šta. Počeo je kao spasilac na bazenima na Siciliji, a potom se vratio u Kragujevac i zaposlio kao fitnes instruktor i istovremeno radio u jednom noćnom baru. Sada započinje sopstveni posao.

Godinu dana radio je na Siciliji kao spasilac na bazenu, nadajući se boljem životu u tuđoj zemlji, ali nije hteo da mu tamo prođu najlepše godine. Vratio se u Kragujevac i počeo da radi kao instruktor fitnesa u jednoj teretani. Osam godina je proveo u tom poslu, a poslednje dve i po godine radio je i u jednom noćnom baru. Priznaje da je bilo veoma naporno raditi dva posla istovremeno, ali imao je neki svoj cilj. Želeo je da nešto postigne sam, da proba, pa kako bude. Skupljao je novac da pokrene posao i sve vreme je razmišljao šta bi mogao da radi.

Baš taj momenat u njegovom životu kada se nalazio na Siciliji mu je dao ideju za njegov poduhvat. Tamo je imao prilike da vidi kako funkcioniše prodaja sladoleda iz pokretnih kombija pa je rešio da svoje dugogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu na mestu bariste iskoristi i krene sa projektom Street coffee ZONE – “Prodaja kafe u pokretu”.

Street coffee ZONE

Street coffee ZONE – Kafa na točkovima

– Dugo sam pokušavao da pronađem po internetu još nekoga ko se bavi ovakvim poslom, ali nisam našao nikoga. To mi je bio dodatni vetar u leđa. Pričajući neobavezno sa jednim poznanikom o tome šta bih radio, saznao sam da on u svojoj garaži ima neki stari kombi marke „reno” proizveden 1975. godine.

Od tog trenutka kreće proces restauracije kombija. Uloženo je mnogo energije, strpljenja i truda, finansijska sredstva da ne pominjemo. Nakon mnogo uspona i padova, momenata kada je za malo odustao od celog projekta, na sreću,  Ivan je bio istrajan i na kraju je uspeo da udahne život prelepom starom Renou.

Street coffee ZONE

Sam koncept prodaje se zasniva na mogućnosti promene lokacija u turističkim centrima, na manifestacijama, sajmovima, koncertima. Ova vrsta pokretne prodaje kafe nije razvijena kod nas i Ivan je za sada prvi u realizaciji ovakve ideje. Baš to mu daje motiv i želju da radi na popularizaciji  “kafe na točkovima”.

– Veoma sam zadovoljan reakcijama građana koji su probali moju kafu. Moram da se pohvalim da su cene za više od  30 odsto niže nego u kafićima, pa tako, na primer, domaća kafa košta 50 dinara, nes 90, filter kafa70 dinara. Kafe sa raznim ukusima – vanile, karamela, čokolade – su 130 dinara, što će, nadam se, privući mušterije, kaže Ivan pun optimizma.

Street coffee ZONE

Street coffee ZONE takođe obraća pažnju na ekologiju, pa su korpe za odlaganje ambalaže izrađene od biorazgrađivih materijala, a za sledeću sezonu je u planu i solarni panel za napajanje električnom energijom.

Ivan je rešen da u ovom poslu uspe, da uvede i neke novine, da ljubiteljima kafe ponudi nove arome i ukuse, možda i sa tajnim dodacima i po ekskluzivnim receptima do kojih je došao, a koje sigurno nećete naći u ponudi naših kafeterija.

Share.

Comments are closed.