Štutgart – vinogradi, priroda i automobili

0

Štutgart je grad smešten u nemačkoj pokrajini Baden-Wirtemberg, na reci Nekar. Poznat je po nemačkoj preciznosti, automobilima, festivalima, ali i po prirodnim, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Štutgart je grad sa oko 600 000 stanovnika, i meštani često za njega kažu da je smešten na vodi. Osim činjenice da se nalazi na reci Nekar, on je poznat i po velikom broju mineralnih izvora na samom gradskom području. Izvora ima više od 250, što ovaj grad čini drugim u Evropi po broju mineralnih izvora, odmah iza Budimpešte. Baš zato je ovaj grad popularan kod turista,  možete se opustiti u mineralnim izvorima ili uživati u mnogobrojnim gradskim fontanama, kojih je najviše u staroj gradskoj četvrti Bad Cannstatt, ili uživati u izuzetno popularnim zelenim parkovima i okolnim brežuljcima sa vinogradima. Ceo grad je smešten na brežuljcima i padinama, ispunjen bogatim zelenilom, okružen šumama i vinogradima.

Štutgart – vinogradi, priroda i automobili

U centar grada stižete glavnom ulicom, Konigstrasse, gde će vas odmah zabaviti mnogi ulični zabavljači. Kroz veći deo grada, dužininom oko 12 kilometara, prostire se Schloss park, ispunjen fontanama, jezerima i mestima za odmor, razonodu pa i rekreaciju. Čim prođete park, dolazite do Wilhelma, jednog od najleših i najvećih najvećih ZOO vrtova u Evropi, u čijem se sastavu nalazi i  botanička bašta.

Air France ponovo leti za Beograd, saznajte više.

Štutgart se, osim lepe prirode, odlikuje i kvalitetnim muzejima, jer ovde zaista sadržaja ima za sve. Osim Prirodnjačkog muzeja, koji ima u svojoj postavci i dinosauruse, on ima i Muzeja svinja, muzej posvećen umetnosti i kulturi svinja. Muzej se nalazi u bivšoj klanici, i pun je raznog sadržaja posevećenog ovim životinjama. Takođe, treba posetiti i Muzej umetnosti, modernu staklenu zgradu sa koje možete uživati u panorami na grad.

Štutgart – vinogradi, priroda i automobili

Ukoliko volite automobile, posebno mesto je rezervisano za vas. Ovaj grad je poznat kao kolevka automobila, pa će svakako pažnju privući multimedijalni muzeji posvećeni Mercedesu i Poršeu. Od ostalih znamenitosti, treba izdvojiti i pozorište Staattheater Stuttgart, dvorac Ludwigsburg, mesto poslednjeg kralja Ludviga koji je vadao ovom pokrajinom.

Ovaj grad je uvek aktivan, i uvek pun dešavanja. U svakom godišnjem dobu imate po neki festival, Frulingfest – prolećni festival, Sommerfest – letni festival, Volksfest – narodni festival, Fischmarkt – festival ribe i Weinfest  – festival vina. Treba navesti i Weihnachtsmarkt, advent – na kome se uživa u ukusima Nemačke, domaćim specijalitetim i pivu, gde se svi rado okupljaju kako bi se što bolje zabavili.

Štutgart – vinogradi, priroda i automobili

Ono što se možda ostavlja za kraj, jeste njihova nacionalna gastronomija, ali ne zato što je manje važna od ostalih znamenitosti grada. Odlična, ukusna i kalorična hrana je pravi partner na putovanju ne samo kroz Štutgart, već kroz čitavu Nemačku. Radi se o njihovom ponosu, i verujte na reč, izvrsna je.

Naš predlog, ukoliko imate vremena, vikend je dovoljan da bar na kratko izađete iz svoje svakodnevne rutine i probate nešto novo. Štutgart nije daleko, ima zaista puno sadržaja, i puno pruža, bilo da ste u turističkoj poseti, na odmoru ili jednostavnom lutanju po Evropi.

Štutgart – vinogradi, priroda i automobili

Share.

Comments are closed.