Šugarska duliba, ili prvi red do zvezda

0

Na planini Velebit, u Hrvatskoj, postoji fascinantno arhitektonsko rešenje namenjeno planinarima. “Prvi red do zvijezda”, kako ga nazivaju, prevazilazi sva očekivanja, iako oni koji tamo dolaze, su toliko skromni, da očekivanja i nemaju.

Šugarska duliba, ili prvi red do zvezda

Na Hrvatskoj planini Velebitu, nalazi se Šugarska duliba, planinarsko skloniše i naselje. Ovo skloniše je prvenstveno važno iz sigurnosnih razloga, u blizini nema mesta u kom se planinari mogu skloniti i sačuvati, odmoriti ili prenoćiti na svom obilasku ove planine. Smešteno je na 1212 metara nadmorske visine, a najbliža mesta se nalaze na udaljenosti od po par sati. Osnovna ideja je napraviti samoodrživo sklonište, nešto bi poslužilo svima, a da pritom ne narušava divljinu prirode. U saradnji sa Hrvatskim planinarskim savezom, arhitekta Ivan Juretić je osmislio potuno funkcionalan kontejner namenjen planinarima kao sklonište.

Šugarska duliba, ili prvi red do zvezda

Kontejner ima velike prozore od specijalnog termoizolacijskog kaljenog sigurnosnog stakla, najkvalitetniju izolaciju protiv hladnoće zimi, a leti protiv toplote, i rigidnu konstrukciju koja bi trebalo da garantuje potpunu sigurnost planinarima u svim ekstremnim uslovima. Ispod kontejnera se nalazi cisterna za sakupljanje kišnice, a za snabdevanje električnom energijom, zaduženi su solarni paneli. Sklonište raspolaže sa dve rasvetne linije, električnom pompom za vodu, USB priključcima i utičnicama napona 220 V. Nameštaj skloništa kompozicijski čini petnaestak metara dugačka klupica-ležište, četiri stola koji se pretveraju u ležajeve, mala polica s umivaonikom i centralno postavljena peć spojena sa dimnjakom. Kontejner raspolaže s desetak mesta za spavanje, a ima i su četiri pomoćna viseća platnena ležaja koji se po potrebi razapinju između stranica skloništa.

Šugarska duliba, ili prvi red do zvezda

Kako navode iz Hrvatskog planinarskog saveza, ovo je praktično budućnost planinarenja, pri čemu se minimalno ugrožava priroda i zagađenje smanjuje na minimum. Imajući u vidi sve faktore, nepristupačnost i nedostatak infrastrukture, i činjenicu da nema interesa da se grade pravi planinarski domovi, ovakvi kontejneri su i više nego idealni. Za ovakav tip skloništa potrebno je izdvojiti oko 40.000 evra, radovi su izvođeni za sada na volonterskoj osnovi. Zahvaljujući ljudima dobre volje, i ljubavi prema planinarenju, planina Velebit je dobila modernu planinsku  kućicu čiju lepotu može jedino nadmašiti zvezdano nebo, koje se upravo iz mne može na miru posmatrati kroz ogromne staklene površine.

Share.

Comments are closed.