Surf sa zmajem na Adi Bojani – Miljan Bošković

0

Sportski klub „Kiteloop“ sa sedištem u Beogradu, već dvanaest godina zakupljuje lokaciju na ulcinjskoj Velikoj plaži za uživanje u sportovima na vodi i u okolnoj prirodi. Poznati su po školi za kajtsurf – surfovanje na dasci pomoću neke vrste zmaja. Ovaj sport je izuzetno pogodan za mora na kojima nema talasa ili su veoma mali, ali je neophodan dobar vetar, a Velika ulcinjska plaža ima idealne uslove za to.

Surf sa zmajem na Adi Bojani

TU: Šta je Kiteloop klub, gde se nalazi i ko su njegovi članovi?

MB: Pre dvanaest godina smo se ulogorili na rajskoj peščanoj plaži uz prozirno more. Bili smo sami i imali ideju da je za radost dovoljno da budemo sa istomišljenicima dok uživamo u prirodi oko nas i sanjamo letenje. Letenje na dasci sa kajtbordom pod nogama. Dan po dan, mesec po mesec, leto po leto kako smo učili mi pa kako smo učili druge, a ti drugi učili ostale, pleme se širilo.

TU: Zašto Velika ulcinjska plaža, zašto Ada Bojana?

MB: Na Adi Bojani vetar nije trebalo čekati, uvek je tu, onakav kakav je idealan da osveži i po vrelom danu, a rastera oblake, toliko da ih nema 270 dana godišnje. I takav da na Jadranskoj obali nema tako dobrog vetra za kajtsurf. Vetar je uglavnom termalni iz pravca zapad-severozapad jačine od 12 do 24 čvora. Velika plaža je, takođe, jedinstvena na Jadranu po sitnom i svetlom pesku, po svojih dvanaest kilometara dužine i konstantnoj širini, uvek je dovoljno komotna da gotovo nema potrebe da odlazite sa nje, kako danju tako i noću. Do Sardinije su retke slične plaže. A more – kristalno, prozirno, nekad plavo, nekad zeleno, ali uvek čisto.

Surf sa zmajem na Adi Bojani

TU: Objasnite nam šta je kajtsurf i koliko traje obuka?

MB: Postoji više različitih kurseva, a da bi čovek u potpunosti savladao kajtsurf potrebno je oko osamnaest sati obuke. Dnevno se radi oko tri sata, ukoliko je grupna nastava, a ako je individualna sat do dva dnevno. Za kurs od osamnaest sati potrebno je šest dana.

TU: Iz čega se sastoji obuka?

MB: Škola se sastoji iz tri dela obuke. Prvi deo obuhvata rad sa trening kajtom na plaži, montiranje i upravljanje velikim zmajem na plaži, kao i pravila bezbednosti i upotreba bezbednosnih sistema.

Drugi deo podrazumeva rad sa velikim zmajem u vodi, podizanje zmaja iz vode i pripremne vežbe za start sa daskom.

Treći deo je rezervisan za vežbe ustajanja na dasku, start i osnovnu vožnju i vežbanje okreta u vožnji.

Naša obuka je zasnovana na bezbednosti i pravilima ponašanja u određenim okolnostima. Tokom cele obuke polaznici uče o svim tim pravilima i takođe, dobijaju jedno veliko saznanje o meteorologiji, vetrovima, talasima i okolnostima.

Surf sa zmajem na Adi Bojani

TU: Kakve još kurseve držite?

MB: Kod nas se mogu položiti kursevi za buduće sertifikovane IKO instruktore. IKO je Međunarodna organizacija kajtbordinga (International Kiteboarding Organization), krovna organizacija kajtsurfa, a mi jedini imamo licencu za podučavanje instruktora kajtsurfa na crnogorskoj obali Jadranskog mora. IKO nam je od prvog dana ukazala poverenje koje traje do danas. Svake godine obučavamo dvadesetak novih isntruktora koji šire ideju kajtsurfinga širom sveta.

TU: Kajtsurf zvuči fizički zahtevno, da li nudite neke „lakše“ sportove?

MB: Uz naše iskusne instruktore pored kajtbordinga moguće je učiti još mnoge adrenalinske sportove. Spuštanje niz Bojanu na dasci za veslanje (stand up paddle) jedna je od tradicionalnih avanturističkih tura koju sebi može priuštiti bukvalno bilo ko. Uz bezbednosnu opremu ovde se najlakše i najbrže uči voženje longborda – dugačke daske kao skejtbord koja liči na dasku za surfovanje. Osim toga, zahvaljujući relativnoj zgusnutosti izuzetnih atrakcija na malom prostoru, šteta je paliti automobil ukoliko volite da vozite bilo kakav bicikl, a imamo i to.

TU: S obzirom na to da se nalazite na Adi Bojani i da je za učenje kajtsurfinga potrebno nekoliko dana, imate li i smeštaj?

MB: Učesnike možemo smestiti u objekat prema njihovim prohtevima, a ono što mi nudimo jeste izuzetno obedovanje u našem beach baru bilo da je reč o  polupansionu, pansionu ili samo doručku. Imamo akrobate, vatromete, komičare, projekcije filmova i muziku prikladnu za svako doba dana što doprinosi dobroj atmosferi. Dobijete osećaj da bi zauvek mogli da ostanete ovde.

Surf sa zmajem na Adi Bojani

TU: Ko sve može da uči kajtsurf? Da li je potrebna neka naročita fizička priprema i da li je pogodan za decu?

MB: Da, imamo Dečji kajtsurf kamp u kome decu podučavaju vrhunski kajtsurf učitelji sa znanjem koje garantuje apsolutnu bezbednost u verovatno najvećoj avanturi koju je dete do tada doživelo. Svako može da uči kajtsurf i do sada smo imali i razne tim bildinge. Programi se osmisle u zavisnosti od broja dana koliko učesnici ostaju.

TU: Osim u Crnoj Gori, da li nudite neke sportske aktivnosti i u Srbiji?

MB: Veoma smo aktivni i u zimskim sportovima. Na Kopaoniku imamo kuću za odmor sa kapacitetom od 30 gostiju. Za vreme zimskog raspusta organizujemo Dečje snoubord kampove. Inače, kuća radi na bazi polupansiona, poseduje osam soba i četiri apartmana.

TU: Dvanaest godina na plaži sigurno je stvorilo redovne goste?

MB: Danas je „Kiteloop“ na Velikoj plaži, tik iznad Ade Bojane, oaza prijateljstva i uživanja, gde se skuplja iznova stara ekipa sada već višegeneracijska, mesto aktivne regeneracije i inspiracije. Za više informacija pogledajte zvaničnu internet stranicu, a možete nas naći i na Instagramu kao Kiteloop Club, kao i na Facebooku pod nazivom Kiteloop.

Tekst: Bojana Ilić

Share.

Comments are closed.