Surtsey, zabranjeno ostrvo nastalo u vatrenom krštenju vulkana i okeana

0

Vulkansko ostrvo Surtsey se nalazi u Atlantskom okeanu nedaleko od Islanda, i nastalo je velikom erupcijom 1963. godine.

Erupcija podvodnog vulkana na dubini od 130 metara je trajala tri godine, a rezutat je ostrvo površine od 2,7 kvadratnih kilometara. Ime je dobilo po Surtu, vatrenom divu iz nordijske mitologije.

Surtsey, zabranjeno ostrvo nastalo u vatrenom krštenju vulkan i okeana

Ostrvo je pod UNESCO zaštitom, a na ostrvu mogu boraviti isključivo odabrani naučnici. Naime, tim botaničara, biologa i geologa povremeno živi na ostrvu sa jednim zadatkom, njihov cilj je definisanje i praćenje nastanka eko sistema u kome nema ljudskog uticaja.

Na čitavom ostrvu se nalazi samo jedna kuća, odnosno jedna zgrada koja služi za smeštaj naučnika, a ozbiljnost poduhvata potrepljuje činjenica da svaki naučnik pre stupanja na ostrvo mora proći rigoroznu kontrolu, kako ne bi sa sobom doneo bilo šta što bi moglo da utiče na eko sistem u nastajanju.

Surtsey, zabranjeno ostrvo nastalo u vatrenom krštenju vulkan i okeana

Međutim, uprkos svim merama predostrožnosti i kontrole, na ostrvu je nikla biljka paradajza, kao dokaz da život uvek pronađe put, što je prilično iznenadilo sve prisutne. Zbog svoje tajanstvenosti i neobičnosti, ostrvo privlači sve više pažnje, pa se u nekoj skorijoj budućnost razmatra otvaraje turističkih tura, gde će opet svi turisti morati da prođu kroz istu strogu proceduru kao i naučnici kako bi se sačuvala posebnost živog sveta na ostrvu.

Share.

Comments are closed.