Svečano otvaranje letnje sezone u Skadarliji

0

Turistička organizacija Beograda nastavlja aktivnosti na afirmaciji turističkih vrednosti jedne od najvažnijih i najlepših ambijentalnih celina u našem gradu-Skadarliji, a s ciljem unapređenja turističke ponude Beograda za predstojeću turističku sezonu.

Program počinje u 11.45 časova, a odvijaće se na dve lokacije u Skadarskoj ulici: kod Skadarlijske česme i ispred Kuće Đure Jakšića.

Duž cele Skadarske ulice smenjivaće se raznovrsni sadržaji koji će dočarati atmosferu boemske Skadarlije. Dame i gospoda će šetati ulicom u građanskim kostimima sa početka 20. veka.

Likovni umetnici će na nekoliko lokacija izložiti svoje radove i slikati pred posetiocima. Ispred Galerije Monmartr će i ove godine biti organizovana Likovna kolonija na otvorenom, dok će slikari naivci iz Galerije Babka iz Kovačice oslikavati umetničke predmete, tikve, šamlice i minijature. Mladi umetnici iz Italije, gosti beogradske Škole za dizajn, slikaće portrete posetilaca, kao deo programa aktivnosti Međunarodne mreže umetničkih škola.

PROGRAM:

Program će početi u 11.45 nastupom Policijskog orkestra koji će u belim paradnim uniformama svirati pesme o Beogradu: „April u  Beogradu“, „Beograde, Beograde, na ušću dveju reka ispod Avale“…)

Program kod Skadarlijske česme

12:00-12:30

Program će voditi glumac Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića. Glumac Bojan Hlišć će u ulozi dobošara čitati lirsku verziju Kodeksa o ponašanju u Skadarliji. Glumica LJiljana Jakšić će u ulozi Skadarlijske dame recitovati pesme o Skadarliji, a glumica Marčela Frančesko će u ulozi Đurine Mile, u pratnji Skardarlijskog seksteta pevati  neke od Đurinih pesama.

Uslediće obraćanje gradskih zvaničnika i direktora Turističke organizacije Beograda, Miodraga Popovića.

Čast ceremonijalnog podizanja Skadarlisjke zastave ove godine pripašće Vladi Iliću, vlasniku restorana “Šešir moj” i jednom od najstarijih skadarlijskih ugostitelja, čime će sezona u Skadarliji biti svečano otvorena.

Program na bini ispred Kuće Đure Jakšića

12:30-13:00

Dodela priznanja turističkog oskara „Zlatno turističko srce jugoistočne Evrope“ organizacija SACEN International

U okviru programa koji će voditi glumica Vjera Mujović, glumica Rada Đuričin će recitovati pesme o Beogradu.

13:00-13:30  Nastavak kulturno umetničkog programa u organizaciji TOB.

Glumci Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića i Milan Tubić u ulozi Đure Jakšića će na humorističan način kao „Instruktori boemije“, objasniti publici kako se uz domaću rakiju, vino i čuveno “srpsko meze”, veseli i lumpuje uz tamburaše, kako se naručuju pesme, kako se puna srca dočekuje zora.. Uz njih, glumice LJiljana Jakšić i Marčela Frančesko će u ulozi Skadarlijske dame i Đurine Mile pevati poznate starogradske pesme. Uslediće nastup Kulturno umetničkog društva „Talija“ koje će izvesti splet starogradskih igara.

U 13:30 časova održaće se skadarlijsko – turistička lutrija, a nakon toga od 14 časova kultutrno-umetnički program u organizaciji SACEN International, i uz zdravicu Dragiše Simića, organizatora manifestacije Prela i posela

Svečani ručak za dobitnike priznanja Zlatno turističko srce jugoistočne Evrope i počasne goste biće organizovan u 15 časova, u organizaciji restorana Šešir moj.

Program u donjem delu Skadarske ulice / ulaz iz Dušanove/DŽordža Vašingtona

12:00-18:00

U donjem delu Skadarske ulice biće organizovan umetničko – zanatski kompleks Skadarlijski bazar na tezgama JKP Gradske pijace koje su umetnici grafita oslikali simbolima Skadarlije.

Share.

Comments are closed.