Svetski dan muzike 2018, muzički prazniku Beogradu

0

U četvrtak, 21. juna 2018. godine biće obeležen Svetski dan muzike, a u Beogradu, ovaj praznik biće obeležen brojnim koncertima raznih žanrova i različitih muzičkih stilova.

Svetski dan muzike, Fête de la Musique, je obeležen prvi put 1982. godine, a idejni tvorac ove manifestacije je Ministarstvo za kulturu Republike Francuske. Tradicionalno, ova manifestacija se održava na prvi dan leta, koji ima simbolično značenje kao najduži dan u godini, brojnim koncertima koje izvode podjednako i profesionalni muzičari, kao i muzičari amateri, a manifestacija se održava pod otvorenim nebom. Kod nas, manifestacija se održava na nekoliko lokacija u prestonici.

Etnografski muzej,  12.00 časova

Koncert u Etnografskom muzeju biće posvećen tradicionalnim narodnim instrumentima, a od izvođača će nastupiti brojni narodni svirači i pevači iz svih krajeva Srbije. Posetioci će moći da čuju gusle, duduk, rikalo, svirale, dvogrle svirale, diple, goč, gajde i glas. Kao specijalni gost, nastupiće Slobodan Trkulja.

Italijanski institut, 18.00 časova

Italijanski institut za kulturu, koji se nalazi u ulivi Kneza Miloša 56, predstaviće veče karaoka na kom će učestvovati profesori i polaznici kurseva italijanskog jezika i kulture u Institutu.

Plato ispred KCB-a, 18.00 časova

U centru grada, nastupiće Ansambl Banda saksofonista, koji će  imati koncert kod fontana ispred Kulturnog centra Beograda. Ovaj zanimljivi sastav je okupljen kako bi mladima približio kamerno muziciranje.

Legat Petra Lubarde, 20.00 časova

Ovaj koncert deo je programa za učesnike Foruma Kreativne Evrope, koji se održava od 20. do 22. juna u Beogradu, na kome će nastupiti Anđela Mađarov na harfi, Ivona Nedevu na flauti, Vuk Ovaskainen na čelu i rok gitarista Bojan Ivanovski Joby.

Svetski dan muzike 2018 na ostalim lokacijama u gradu

U Galeriji SANU, u Knez Mihailoj, pijanista Nikola Zaringer održaće besplatan koncert, a na programu izvođenja biće dela Baha i Buzonija, Hajdna, Šopena i Šuberta.

U CZKD-u, u Brirčaninovoj ulici, nastupiće muzičari iz sedam arapskih zemalja koncertom Al Qalifa Caravan.

Plato Milana Mladenovića biće mesto izvođenja serijala „Koncerti na Zidiću“ koje će izvesti Turisti, hard-pop bend iz Beograda.

Džez bend Qzama Quartet nastupiće na teniskim terenima Partizana na Kalemegdanu, bend koji je već neko vreme izuzetno popularan kod beogradske publike.

Beogradska sinagoga biće mesto održavanja Ethno Fusion Festa koji 9. godinu zaredom predstavlja autentičnu muziku iz različitih krajeva sveta.

U Kombank dvorani na Trgu Nikole Pašića Simfonijski orkestar i Hor RTS izvodiće najpoznatiju muziku iz crtanih filmova, najpoznatije muzičke numere iz svetskih hitova animirane filmske produkcije.

Beogradska filharmonija će prvi put održati Dirigentski forum, majstorski kurs za dirigente mlađe generacije, a 21. juna mladi dirigenti će predvoditi Beogradsku filharmoniju u izvođenju Prelida i Ljubavne smrti iz Vagnerove opere Tristan i Izolda, zajedno sa sopranom Emilijom Njutn, Ristićevu Simfoniju br. 2, Mocartovu Prašku simfoniju i Ravelov Valcer.

Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić otvoriće 50. Kalemegdanske sutone, gde će Tim za muzičku edukaciju dece održaće interaktivnu muzičku predstavu za decu.

Ateljeu 212 će biti mesto gde će nastupiti Kanda, Kodža i Nebojša.

Share.

Comments are closed.