Tajna pravljenja najređih testenina na svetu

0

Paula Albraini (62) iz malog italijanskog grada Nuorou Sardiniji pravi najređu testeninu na svetu – su filindeu (Božje niti). Osim nje, još samo dve žene znaju kako se ovi rezanci prave, nećaka i njena sestra.

Niko se ne seća kako i zašto je ova testenina počela da se pravi, ali je poznato da se ovaj recept i tehinka prenose kroz generacije porodice Abraini preko 300. godina.

“Mnogi ljudi kažu da čuvam tajnu, da ne želim da je otkrijem, ali tajna baš i jeste pred vama, ona je u mojim rukama”, priča Paula.

Njena tehnika zasniva se na povlačenju i savijanju testa na 256 savršenih niti, koje se zatim razvlače dijagonalno preko kružnog okvira u komplikovana tri sloja. Nakon sušenja prave se sirove trake i pakuju u kutije. Čitav proces veoma je težak i komplikovan.

“Postoje samo tri sastojaka: pšenični griz, voda i so, ali pošto se sve radi ručno, najvažniji sastojak je težak rad”, objašnjava ova Italijanka.

Ručni rad inženjeri iz Barilla-e pokušali su da zamene mašinama, ali nisu uspeli u tome. I poznati kuvar Džejmi Oliver dolazio je kod Paule tražeći joj da ga nauči ovom zanatu. Nakon dvočasovnog pokušavanja, on je digao ruke rekavši: “Pravim paste 20 godina i nikada nisam video ovako nešto”.

Postoji bojazan da za nekoliko godina tradiciju ne bi imao ko da nastavi. Zbog toga, Paola je pokušala da svoje umeće prenese drugim devojkama, međutim, kada su videle čitav proces odustajale su zbog “previše posla i truda” koji je potrebno uložiti.

Ona testenine pravi za tri restorana, a njihovi vlasnici potvrdili su da im gosti dolaze iz cele Evrope samo da bi ih probali.

Izvor: BBC

Share.

Comments are closed.