Tendencije koje turisti treba da izbegavaju u budućnosti

0

Dalaj Lama je jednom rekao, da svi ljudi, jednom godišnje, treba da idu tamo gde nikada da sada nisu bili. Ovu mudrost su izgleda bukvalno shvatili, pa ti isti, svi ljudi, štapovima za selfi i iritantnim dronovima pokoravaju svet. Ukoliko ste odlučili da putujete, evo par saveta kako da promenite lošu praksu turiste željnog svega.

Bitka oko prtljaga

Preuzimanje prtljaga je sasvim rutinska stvar, trake po kojima se voze koferi i torbe su predviđene da olakšaju i sačuvaju živce svima. Svi će doći na red da uzmu svoje stvari, samo je potrebno civilizovano i sa pristojne distance sačekati, taj jedan korak nazad čini ogromnu razliku.

Selfi, štapovi i dugački redovi

Pravljenje fotografija je tradicionalni ritual svakog turiste, i to je sasvim u redu. Fotografija je delić uspomene, podsetnik na  divna vremena provedena tamo negde. Međutim, ukoliko to fotkanje krene da ugrožava ostale turiste, da pravite dugačak red ispred znamenitosti, i da svojim ponašanjem onemogućavate drugima da se fotografišu, tada već prelazite granicu pristojnosti. I priznajmo, ne postoji nešto što se zove savršen selfi, postoji samo savršena uspomena koju smo fotografisali.

Bekpeking

Ovaj vid putovanja je popularan, i svako ima pravo da putuje kako hoće. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, bekpekeri su u velikoj meri počeli da ugrožavaju ostale turiste. Želja za avanturom i druženjem, bez sredstava, i pomalo dosadno „grebanje“ i oslanjanje na tuđu pomoć za vreme putovanja, to može biti umarajuće.

Jahanje životinja

Životinje koje su zatvorene, ili pak vezane, a služe za zabavu turista, ne uživaju baš previše u tim aktivnostima. Kamile, slonovi, konji ili majmuni, nisu tu radi ljudske zabave, to su divlje i spektakularne životinje čiju pravu prirodu vidimo jedino kad su na slobodi. Mnoge životinje se odvajaju iz prirodne sredine kako bi se koristile u turizmu,  i to isključivo na štetu samih životinja, i to je krajnje neetička praksa kojoj treba stati na put. Životinje su tu zbog turista, ukoliko se ne razvije svest, i pokaže ravnodušnost prema zlostavljanju, uskoro ih neće biti ni za fotografisanje, ni za jahanje.

Kršenje zakona, običaja i načina života

Iako ste stranac, to nije nikakvo opravdanje da ne poštujete lokalne zakone i običaje. Treba se upoznati sa svim detaljima i raspitati o specifičnostima vezanim za destinaciju, pa će to istovremeno i olakšati boravak. Tako ćete, na primer, izbeći sve neprijatnosti, u muslimanskim zemljama nećete biti neadekvatno odeveni, ili otići na Tajland sa tetoviranom slikom Bude na grudima. Poštujte saobraćaj i parking mesta, lokalno stanovništvo i zakone.

Share.

Comments are closed.