Teorija zavere ili namerna greška, mapa sveta koja laže

0

Svi rado gledaju u mapu sveta, baš zbog raznolikosti sveta, oblika i veličina. Međutim, da li je mapa, prava mapa, u pravu što se tiče oblika i proporcije, ili služi za obmanu, procenite sami.

Na mape sveta i raznorazne karte smo navikli, one su sastavni deo obrazovanja a i opšte kulture. Svi znaju da je Rusija najveća na svetu, ili da se Australija nalazi tamo dole… Neki su se možda i pitali zašto pojedine stvari na mapi nisu baš logične, kao što su delovi kopna na vrhu karte, koji su toliko veliki prema ostatku na karti, a brojke tako ne pokazuju!?

Za pojedine, objašnjenje da je zemlja loptastog oblika, nepravilnog i skupljenog na polovima (za ravnozemljaše je i ploča), koja zbog svog oblika ne može biti pravilno ucrtana na mapi, nije dovoljno, pa su metodom upoređivanja površine kontinenata i delova na mapi nedvosmisleno dokazali da su nas godinama lagali.

Zbog oblika Zemlje koji je nalik na sferu, kartografi su napravili grešku tako da su nas loše informisali o realnim odnosima, pa za prave odnose i veličine trebate pogledati isključivo globus. Pogledajte video i odlučite sami, ako ništa drugo, sigurno će vas zabaviti.

Share.

Comments are closed.