Titulu najboljeg bariste odneo je Kristof Pičeta iz Poljske

0

Međunarodno takmičenje barista za 2017. godinu održano je juče u Šimanovcima, u organizaciji Strauss Coffee, u okviru koje posluje Strauss Adriatic. Sedmoro najboljih barista iz Nemačke, Izraela, Ukrajine, Poljske, Rumunije, Rusije i Srbije pokazali su svoje umetničke veštine u pripremi vrhunskog espresa, napitaka sa mlekom i specijaliteta od kafe.

Ove godine je fokus takmičenja bio jedinstveni Latte Art, a baristi su kroz tradicionalni Latte art i free pour tehniku još jednom pokazali da su crteži u šoljicama kafe zaista posebna vrsta umetnosti.

Takmičari su bili ocenjivani po ukusu napitka, prezentaciji, tehničkim veštinama i umetničkom prikazu, na osnovu čega je dodeljivana i ocena o ukupnom utisku.  Svako od barista služio je po dva dekorisana napitka iz sve tri takmičarske faze senzornim i tehničkim sudijama za samo 12 minuta.

Sedmočlani internacionalni žiri je titulu najboljeg bariste međunarodnog Strauss Coffee takmičenja 2017, dodelio Kristofu Pičeti iz Poljske. Drugo i treće mesto, zauzeli su baristi Jasmina Stamenić iz Srbije I Lucijan Enea iz Rumunije. Na čelu žirija bio je Šaj Baniel iz Izraela, čije je treninge prošlo desetine hiljada barista.

Konkurencija je bila jaka, svi takmičari su veliki profesionalci. Uživao sam u druženju, maestralnim izvođenjima u pripremi napitaka i u čitavoj atmosferi odlično organizovanog takmičenja od strane Strauss Adriatic-a. Što se tiče Srbije i Beograda, mogu da potvrdim ono što su mi pričali – grad gostoljubivih i vedrih ljudi, koji znaju istinski da uživaju u kafi, rekao je pobednik takmičenja.

Iz kompanije Strauss Adriatic su poručili: Danas smo, na drugom međunarodnom takmičenju,  imali priliku da prisustvujemo takmičenju odličnih barista koji su inače zaposleni u kompaniji Strauss Coffee. Prošle godine takmičenje je organizovano u Nemačkoj, a pobednik je bio naš barista Marko Maksimović, jedan od članova ovogodišnjeg žirija. Posetioci su mogli da vide kako najbolji baristi svoju  emociju  i strast  prenose u šoljicu kafe. A Strauss Coffee je organizacijom ovogodišnjeg takmičenja još jednom dokazao da ljubav prema kafi i načinu njenog konzumiranja nema granice.

Izvor: Inhoreca
Share.

Comments are closed.