Tolkinov rudnik Morije stvarno postoji , to je rudnik soli Vjelička u Poljskoj

0

Ovaj rudnik soli, osim toga što se nalazi pod zemljom, je nešto najneverovatnije što se može videti. Ako uživate u epskoj fantastici, i bajkama o beskrajnim prostranstvima ispod površine zemlje, ovaj rudnik je kao stvoren za vas.

Rudnik Vjelička je od Krakova udaljen oko 10 kilometara, odakle se relativno lako stiže do njega,  bilo da koristite sopstveni ili javni prevoz. Smešten na krajnjem jugu Poljske, nedaleko od glavog grada Poljske, ovaj rudnik soli poseti oko milion turista godišnje. Vjelička je u svakom pogledu mesto iz druge dimenzije,u utrobi zemlje se prostiru brojne dvorane i hodnici, dok jedino svetlo koje se vidi potiče ili od reflektora, ili od brojnih telefona posetilaca.

Tolkinov rudnik Morije stvarno postoji , to je rudnik soli Vjelička u Poljskoj

U samom rudniku postoji više ruta kojima se rudnik može obići, a počinje se spuštanjem do prvog nivoa, koji je na 64 metara ispod površine. Odatle, drvenim konstrukcijama i isklesanim hodnicima, turisti mogu obići svih 9 nivoa rudnika, sve do 135 metara dubine. Veličanstvene odaje, reljefni zidovi sa isklesanim figurama i strukturama, podzemna slana jezera, samo su deo veličanstvene turističke ponude. Na samom putu ka središtu zemlje, posetici mogu primetiti brojne skulpture poznatih istorijskih ličnosti, kao što su Kopernik, papa Jovan Pavle II, ali i skulpture patuljaka koji  kao da pružaju uvid u doba kada je rudnik bio aktivan. Svaka od skuptura je napravljena od soli, što se može na licu mesta i proveriti, brojni turisti su ih praktično i okusili.

Tolkinov rudnik Morije stvarno postoji , to je rudnik soli Vjelička u Poljskoj

Turistička tura je u određenim delovima interaktivna, turisti na primer, mogu okretati razne poluge i čekrke, kako bi pred njima oživeo nekadašnji mehanizam koji je činio dušu rudnika. Ovaj mehanizam, na žalost, kao i brojne grede i drvene konstrukcije koje podupiru hodnike i dvorane, sada isljučivo služi turistima kao zabava i mesto za fotografisanje. Najveća odaja  od svih koje turisti mogu posetiti, je odaja Stanislaw Staszic, i visoka je 36 metara.

Tolkinov rudnik Morije stvarno postoji , to je rudnik soli Vjelička u Poljskoj

Kako tura polako odmiče, iznenađenja se samo ređaju. U nastavku obilaska rudnika, očekuje vas nešto što ne biste očekivali da nađete na ovakvom mestu, ispod površine zemlje. Nailazi se na jezero, i to ne na jedno, već  na dva jezera. Oba jezera su smeštena na 104 metara ispod površine zemlje, i  zaista predstavljaju neverovatan spektakl. Ova jezera odlikuje i neverovatna akustičnost, u šta se turisti mogu sami uveriti, Šopen zvuči fantastično dok iz pozadine prati fantastiku ovih jezera. Dok se nalazite u mrklom mraku, u utrobi zemlje, polako se pale svetla, a muk i tišinu rasteruje melodija slavnog poljskog kompozitora, dok jezera pristižu iz tame. Sjajno!

Završetak obilaska rudnika je uvek na istom mestu, kod originalnog rudarskog lifta, prave atrakcije, koji turiste vraća na provršinu zemlje i u realnost. Rudnik do sada broji više od 42 miliona poseta turista sa svih strana sveta, a svi se slažu u jednom, da nikad slađe iskustvo nije bila poseta jednom ovakvom rudniku soli.

Share.

Comments are closed.