Top 6 turističkih atrakcija Slovenije koje morate videti

0

Najpopularnije znamenitosti, vrhunske turističke atrakcije, istorijske lokacije i mesta sa najboljim pogledom.

Slovenija je dom značajnog broja svetskih baština UNESCO-a. Visoka umetnost i spomenici kulture se mogu naći širom zemlje. Sjajni gradovi umetnosti, poput Ljubljane, Maribora, Kopra i Pirana, poznati su vekovima u nazad i privlače turiste iz celog sveta.

Pored svog umetničkog blaga, Slovenija ima i prelepu obalu, jezera i planine, tako da nije čudo što je često nazivaju najmanjom zemljom sa najviše zelenila i velikim srcem.

Sa toliko neverovatnih znamenitosti, sastavljanje liste vrhunskih turistučkih atrakcija u Sloveniji nije lak zadatak. Lista top 6 turističkih atrakcija Slovenije je dobar početak kao bi smo objasnili zašto inostrani turisti posećuju Sloveniju svake godine u sve većem broju.

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije / Bled

Bledsko jezero

Bledsko jezero je jedno od najlepših mesta koje možete posetiti u Sloveniji. Iako se nalazi na severo-zapadu Slovenije, do njega se jako brzo stiže odakle god da dolazite!

Mesto je kao iz bajke, sa prelepim kristalno čistim jezerom, Bledskim zamkom i crkvom koja se nalazi na malom ostrvu u sredini jezera.

Bled je svakako mesto koje OBAVEZNO morate posetiti ako dolazite u Sloveniju!

Bledsko jezero je dobrim auto putem povezano sa svim gradskim centrima, a najbliži aerodrom je Brnik, koji je udaljen samo 36 km od jezera.

Zahvaljujući prirodnim lepotama, grad Bled, Bledsko jezero i oklina se svrstavaju u najlepša Alpska letovališta, poznata po svojoj blagoj i lekovitoj klimi i termalnim izvorima. Obzirom na sve to, ovo mesto je najčešći izbor za odmor i tokom cele godine je pun turista.

Iz Ljubljane do Bleda se putuje oko 1h vožnje i ima nekih 60ak km. Čim uđete u grad imaćete prelep prizor!

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije / Lipica

Lipica – ergela konja Lipicanera

Lipica je mesto u Sloveniji, u blizini primorja i italijanske granice, gde se uzgajaju i odakle potiču, u svetu čuveni konji Lipicaneri.
Kobilarna Lipica je ergela konja osnovana 1580. godine dovođenjem najboljih konja iz Španije i Palestine ali i neka čuvena grla kao što je slavni pastuv Kordova ili konji dovedeni iz Nemačke i Danske kraljevske konjušnice Frederiksborg.

Lipica je prelepa zelena oaza sa razvijenim turizmom, smeštajnim kapacitetima i zabavnim sadržajima. Pored škole jahanja, ovde postoje teniski i golf tereni koji su posebna atrakcija.
U blizini Lipice nalazi i park prirode Škocjanske jame.
2008. godine Lipicu je posetila i Engleska kraljica Elizabeta II.

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije / Stara trta

Stara trta

Najstarija vinova loza na svetu nalazi se u Mariboru, na obali reke Drave, a već više od četiri veka odoleva prirodnim i drugim nepogodama poput ratova i požara, a upisana je i u Ginisovu knjigu rekorda.

Vinova loza, nazvana “Stara trta”, daje i sada – uprkos četvorovekovnoj starosti – oko 50 kilograma grožđa godišnje, od čega se proizvode male količine vina koje nije na prodaju i pije se samo u raznim prigodnim prilikama.

Muzej stare trte je u Mariboru uz čiju južnu fasadu ta loza raste. To znači da je ta zgrada čak i starija od četiri veka stare loze. Muzej, koji je tu namenu dobio 2007. godine, danas je centar vinskih manifestacija u Sloveniji, a u njemu se mogu degustirati i kupiti veoma kvalitetna vina.

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije / Piran

Piran

Srednjovekovni gradić Piran, s uskim ulicama i zgusnutim kućama, dominira Piranskim zalivom.  Pored Portoroza je jedan od najpopularnijih letovalista u Sloveniji.

Kaže se da je Piran za Jadran isto što i Bled za Alpe, pa je tako i cela Slovenija isto za Centralnu Evropu – mala, prijateljska i neverovatno slikovita zemlja.

U srednjovekovnom gradu Piranu se pored luke, solana i Tartinijevog trga koji su simboli ovog mesta, nalazi i 9 crkava, očuvane zidine iz XV veka, galerije, pomorski i ronilački muzej i akvarijum.

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije / Postojnska jama

Postojnska jama

Postojnska jama – Fantastična isprepletenost rovova, galerija i dvorana, šarolikost krških fenomena koja oduzima dah te njena pristupačnost osnovni su razlozi posebne omiljenosti i posećenosti Postojnske jame.

Za razgledanje same jame potrebno je sat i po vremena, i to 1,5 kilometar pešice i 3,5 kilometara vožnje podzemnim vozom. Otvorena je sve dane u godini, pa čak i za vreme velikih praznika.

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije

Top 6 turističkih atrakcija Slovenije / Ljubljanski grad

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad se tokom vekova menjao, ali on je, i definitivno će ostati, simbol glavnog grada Slovenije. Ljubljanski grad je nekada bio zamak, kasnije rezidencija vladara i, na kraju, zatvor. Nekoliko puta je rekonstruisan, oslikavan i obnavljan.

U centru Ljubljane žičarom ili laganom šetnjom jednostavno možete doći do magičnog srednjovekovnog zamka koji će vas vratiti unazad kroz vreme otkrivajući neverovatni pogled na grad. Posetite neki od mnogih kulturnih događaja ili večerajte u jednom od restorana dvorca.

Share.

Comments are closed.