Triestespresso Expo 2018

0

Svet kafe u malom

Sve je počelo pre 300 godina, kada se kroz tršćansku luku ovaj deo sveta prvi put upoznao sa kafom. Danas, Triestespresso Expo, deveti po redu, koji je ove godine trajao od 25–27. oktobra, završen je sa velikim uspehom. To pokazuju pre svega brojke kao što je 13.000 profesionalnih posetilaca uz rast od četiri odsto, čime je ovaj sajam postao najvažnija međunarodna B2B manifestacija u sektoru kafe  

Pozitivan trend Triestespresso Expo se nastavlja. Izlagači i posetioci sa pet kontinenata su tokom tri dana u glavnom gradu regije Friuli Venecija Đulija razgovarali o poslovanju, analizirali, proučavali i rešavali razna pitanja sektora kafe i bavili se promenama koje su se u poslednje vreme pojavile u ovom sektoru.

Triestespresso Expo 2018

Ceo svet kafe je bio prisutan pod jednim krovom: uvoznici, pržionice, proizvođači espreso opreme, mašine za pečenje i preradu, pakovanje, proizvođači šoljica za kafu i pribora, uslužne delatnosti, merčandajzing i novinari.

– Ovo je poslednje izdanje koje će se održati u obnovljenim skladištima stare tršćanske luke. Za Triestespresso Expo 2020 imaćemo na raspolaganju novi moderan i funkcionalan kongresno-izložbeni centar – izjavio je predsedavajući Privredne komore, Antonio Paoletti i dodao da će izgradnja započeti vrlo brzo, a struktura će se koristiti za Esof 2020 u julu 2020. godine, nekoliko meseci pre desete edicije ovog međunarodnog espreso sajma.

Nastavak fokusiranja na tržište kafe i espresa je od suštinskog značaja, a Privredna komora regije Venecije Đulije je to dobro prepoznala. Cifre govore same, svetsko tržište kafe nastavlja da raste. Procenjuje se da je prošle godine svetska proizvodnja porasla za 5,7 odsto i dostigla skoro 165 miliona vreća. Proizvodnja arabike je porasla za 2,2 odsto (101,82 miliona vreća), a robuste za 11,7 odsto (62,99 miliona vreća). Na osnovu istraživanja koje je sprovela Međunarodna organizacija za kafu, veća ponuda kafe odražava se u povećanju isporuke u avgustu 2018. godine, s obzirom da je svetski izvoz porastao za 6,3 odsto, uz 11,1 milion vreća više nego u avgustu 2017. godine. Kafa ostaje jedan od najvažnijih proizvoda svetske trgovine jer je više od 100 miliona ljudi zaposleno u njenom uzgajanju, preradi i trgovini.

Triestespresso Expo 2018

Takođe, veoma važno tržište je i sama Italija gde je aktivno 800 pržionica za ukupnu proizvodnu vrednost od 3,4 milijardi, od čega je skoro polovina izvoz. Italija je treća zemlja na svetu po uvozu zelene kafe (iza SAD i Nemačke), a druga u Evropi (nakon Nemačke) i četvrta u svetu (nakon Brazila, SAD, Nemačke) za proizvodnju i potrošnju.

Tekst: Petar Vušurović

Share.

Comments are closed.