Turistička atrakcija koja se gradi duže od egipatskih piramida

0

Impresivna rimokatolička crkva je prema stranici TripAdvisor najčešće recenzirana turistička atrakcija na svetu, a ima više od 109.000 recenzija. Takođe, prosečna ocena atrakcije iznosi visokih 4.5.

Najposećenija atrakcija u Španiji godišnje privlači više od tri miliona posetilaca. Ipak, kada je reč o najpopularnijim atrakcijama na svetu, većini ona neće pasti na pamet. Šta je Sagrada Familija i zašto je putnici toliko cene?

Zbog toga što je umetničko delo i čudo arhitekture čija je gradnja počela 1882. godine, i što 130 godina kasnije još nije dovršena. To znači da će njena izgradnja trajati duže nego što je trajala izgradnja egipatskih piramida.

Sagradu Familiju prvobitno je trebalo da projektuje arhitekta Francisko Del Viljar, koji je nakon kreativnih nesuglasica odustao, zbog čega je zadatak dodeljen tada voljenom Antoniju Gaudiju, koji je ubrzo postao opsednut projektom.

Gaudi je izgradnju ove crkve smatrao svojom svetom misijom i na njoj je radio do smrti 1926. Za potreben građenja crkve je i sam dao finansijsku pomoć. Savremeni graditelji se nadaju da će crkva biti gotova do 2026. godine, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Gauda je mrzeo ravne linije i uglove jer se ne pojavljuju u prirodi. Umesto toga, svoj inovativni dizajn je zasnovao na krivim linijama i nesavršenosti prirode. Nacrti crkve inspirisani su šiljastim vrhovima svete planine Montserat, koja se nalazi kraj Barselone.

Tokom svog života, Gaudi je završio grobnicu i krilnu fasadu, koje su proglašene Svetskom kulturnom baštinom. Sačuvani modeli i crteži omogućili su nastavak izgradnje, koja se finansira privatnim donacijama.

Izvor: punkufer.hr

Share.

Comments are closed.