Turistički brend BiH, livanjski divlji konji

0

Potomci pitomih konja koje su vlasnici pustili na slobodu atrakcija su ovog kraja, a odnedavno su i zakonom zaštićeni.

Na prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja svakodnevno slobodno juri oko 200 divljih konja. Ovo predivno mesto udaljeno je samo nekoliko kilometara od Livna, i nalazi se na visoravni Krug.

Livanjski konji ovde već više od pet decnija odolevaju oštrim vremenskim uslovima, krivolovcima i ostalim nadaćama. U potrazi za hranom i vodom, ovi konji dnevno pređu desetine kilometara, a njihov opstanak je direktno uslovljen predelima koji su na planini bogati travom.

Svoje mesto u divljini ovi konji su dobili su 70-ih godina prošlog veka, kada  su ih stanovnici livanjskih sela pustili na slobodu. Razlog puštanja i oslobađanja ovih životinja bila je zamena konja poljoprivrednim mašinama, pa umesto toga da ih usmrte, prepustili su ih prirodi i njenim zakonitostima.

Na samom početku, bilo ih je oko 30, a vremenom se broj povećao. Posetiocima kojima se posreći mogu doživeti da im konji jedu iz ruke, ako im ponude jabuke, kocku šećera ili hleb. Područje visoravni Krug izloženo je izuzetno oštrim vremenskim uslovima, zbog čega se konji tokom zime povlače na vrhove planina u potrazi za hranom. Međutim, zbog nedostatka hrane, tokom zime je moguće prisustvovati i neočekivanim bliskim susretima sa konjima koji dolaze do samog puta.

Divlji konji nisu samo turistička atrakcija za strance, već i za stanovnike ovog kraja, pa je lokalna zajednica na livanjskom području odlučila da i zakonom zaštiti ovo krdo divljih konja, tačnije 286 konja i 48 ždrebadi.

Share.

Comments are closed.