U Evropi na putevima milion električnih automobila

0

U Evropi je broj električnih automobila premašio broj od milion, što je direkto uslovljeno povećanjem prodaje od 40 posto. Za sada, Norveška je na prvom mestu po broju registrovanih elektro vozila na putevima, a trend se polako širi i na ostali deo Evrope.

Kako se navodi, eiše od 200.000 električnih vozila prodato je u prvom delu godine u Evropi, što je za 42 % više nego u istom periodu prošle godine. Ovaj broj predstavlja električna vozila sa baterijama, hibride, i lakša teretna vozila.

Najviše električnih automobila ima registrovanih u Norveškoj, gde je prodato ukupno 36.500 električnih vozila u prvoj polovini 2018. godine. Očekivanja su da će u Norveškoj do kraja godine biti prodano 84.000 ukupno vozila, što je skoro polovina od ukupne prodaje automobila i lakših teretnih vozila u toj zemlji. Na drugom mestu je Nemačka, sa blagom tendencijom da postane prva zemlja Evrope po broju električnih automobila.

U Evropi je zabeležen broj od ukupno mililion električnih vozila na putevima, a ovakvim tempom rasta prodaje očekuje se da će ukupno do kraja godine na evropskim putevima biti 1,35 miliona vozila. Ovakvim rastom Evropa se približila Kini, koja je prva na svetu po broju ovakvih vozila, dok su Sjedinjene Države na drugom mestu.

Share.

Comments are closed.