U Hrvatskoj nagrađena najbolja vina u 2017. godini

0

Hrvatska zauzima posebno mesto u svetu vina. Vinski svet je bogat, aktivan i srdačan.  Sve je duži spisak vinskih etiketa koje se mogu naći u radnjama, sve je više ozbiljnih vinarija i trgovaca takođe. Restorani nude vrhunske vinske liste sa bogatom ponudom domaćih i stranih proizvođača, redovno se održavaju promocije i degustacije.

Najzaslužniji za ovako dobre rezultate su pre svega pojedinci koji su pokretači čitavog mehanizma, a posle njih i vinarije, udruženja i brojni aktivni učesnici iz svih sfera života, od ekonomije do samog procesa proizvodnje. Ove godine Römerquelle i Vinart su zaslužni za osnivanje nagrade za godišnja dostignuća u vroizvodnji i distribuciji vina. Prilikom pokretanja ovog projekta, oformili su odbor koji će se baviti dodeljivanjem nagrade, a sastavljen je od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti proizvodnje vina, najpoznatijih gastro novinara, i vrhunskih hrvatskih somelijera.

Najbolja vina Hrvatske

U hotelu Šeraton su dodeljene nagrade najzaslužnijim preduzećima i ličnostima čiji su pojedinačni uspesi doprineli afirmaciji i razvoju kvalitetnih hrvatskih vina. Kao vinar godine, nagrađen je Luka Krajančić iz Dalmacije. Iznedrivši potpuno novu percepciju prošipa (sorta belog grožđa), direktno je delovao na modernizaciju dalmatinskih belih vina. Vinarija Benvenuti je dobila nagradu Römerquelle vinarija godine, uspešnim dugogodišnjim kultivisanjem malvazije, terana i muškata, sorti grožđa od kojih su neke autohtone. Glavnu nagradu, Römerquelle osoba godine, je osvojio Tomislav Tomac, pionir trenda  narandžastih  vina iz amphora i profilisanja hrvatske šampanjske vinske regije.

Najbolja vina Hrvatske

Nagrade su dodeljivane između ostalog i u osam kategorija, od kojih četiri za najuspešnijeg  trgovaca, četiri za najuspešnije  vinarije. Webshopom godine proglašeno je preduzeće Vivat fina vina, za vinoteku godine izabrana je vinoteka Bornstein, supermarket godine je Vrutak, a titulu najboljeg prodavca  godine osvojila je firma Miva & Mohor.

Share.

Comments are closed.