U Novom Sadu, u četvrtak, 16.11. se obeležava “Dan mladog portugizera”

0

Već punih deset godina svi građani i gosti Novog Sada imaju priliku da uživaju u Danu mladog portugizera. Tom prilikom se ne samo u Novom Sadu, već u celom svetu svečano
otvaraju prva burad sa mladim vinom, čime se obeležava nova vinska godina. Na konferenciji za novinare, održanoj u Turističkoj organizaciji grada Novog Sada, govorili su član Gradskog veća Novog Sada za privredu Milorad Radojević, član Opštinskog veća Iriga i član Žirija za izbor pesme o vinu Avakum Kvas, izvršna direktorka Mačkovog podruma Đurđica Jojić Novaković i pokretač manifestacije Dan mladog portugizera, Sava Jojić.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević je rekao da je ovogodišnji Dan mladog portugizera posebno značajan, ne samo zbog toga što se održava već 10. put nego zato što je tog dana i Slava Grada Novog Sada te će se i na taj način potvrditi identitet Grada kao destinacije koja neguje kulturu i tradiciju te i po ovom osnovu privlači veliki broj turista. Član Opštinskog veća Iriga za kulturu i obrazovanje Avakum Kvas je ove godine bio i član Žirija za izbor najlepše pesme o vinu koji je organizovan u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga.

„Mi u Opštini Irig imamo sada već dosta vinarija, ali Mačkov podrum je poseban zato što prepoznaje značaj kulture, oni razumeju da nema života bez uživanja, i da nema uživanja bez kulture i umetnosti. Što se tiče konkursa, ove godine je bio dosta težog izbor jer je bio prilično ujednačen kvalitet pesama, ali smo na kraju uspeli da jednoglasno odaberemo pobednike, koje ćemo objaviti u četvrtak na samoj manifestaciji“.

Izvršna direktorka vinarije “Mačkov podrum” Đurđica Jojić Novaković, je napomenula da se program odvija na početku Zmaj Jovine ulice i počinje od 17 sati. “I ove godine će se manifestacija održati na istom mestu i u isto vreme, dakle na početku Zmaj Jovine ulice, od 17 do 19 časova, će se sve vreme odvijati besplatna degustacija portugizera, a uz to i uobičajen program – tamburaši, proglašenje novog Viteza portugizera, koji će ove godine biti Jovan Maljoković, tango plesači… rečju puno muzike, plesa, poezije i mladog portugizera svatovca.“

Pokretač manifestacije i osnivač vinarije “Mačkov podrum” Sava Jojić kazao je da manifestacija traje već čitavu deceniju. „Nekad nije dovoljno ni sto godina, a nekad je dovoljno deset godina, da ostavite trag. Mi se nadamo da smo ostavili trag, i da ćemo nastaviti i dalje da širimo vinsku kulturu i vraćamo sećanje na naše zaboravljene sorte grožđa i fuškogorsku tradiciju. U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino, i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, i mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu“.

Share.

Comments are closed.