U Pompeji otvorene restaurirane kuće za posetioce

0

Drevni grad Pompeja u Italiji je otvorio vrata tri rimske kuće svojim posetiocima po prvi put.

U Pompeji otvorene restaurirane kuce za posetioce

Italijanski ministar kulture je nakon duže restauracije zvanično otvorio vrata domova u Pompeji koji su uništeni prilikom erupcije vulkana Vezuva 79. godine, koji je do tada bio, kakve li ironije, samo planina. Tom prilikom je antički grad Pompeja nestao sa lica zemlje, a njegovih 20000 stanovnika ostalo je zarobljeno ispod kamenja, pepela i lave. Upravo je velika količina pepela i kamenja zaslužna za arheološko blago i očuvanost lokaliteta koje je kreirao Vezuv, vulkan poznat isto kao i grad koji je uništio, grad koji je doživeo možda i najveću katastrofu u istoriji čovečanstva.

U Pompeji otvorene restaurirane kuce za posetioce

U kućama koje su otvorene sačuvana je većina originalnih zidnih slika, kao i mesto namenjeno bogosluženju i molitvama, dekorisano letećim kupidonima i floralnim motivima. Ne baš tako privlačne spoljašnosti, unutrašnjost je prekrivena fantastičnim freskama još vidljivim, na kojima se mogao videti klasičan primer antičkog dekorisanja zidova kuća, predstavljanjem prizora iz svakodnevnog života. Pod je ukrašen raznobojnim mozaicima čija je tema slična kao i freskama na zidovima.

U Pompeji otvorene restaurirane kuce za posetioce

Nakon skoro 2000 godina, grad u kome je vreme stalo, dozvolio je da tajna o davnim vremenima izađe na videlo. Ova monumentalni prizor dočarava Pompeju i rimski život u prvom veku imperije. Zahvaljujući ovom tragičnom događaju, Pompeja je postala jedna od najposećenijih destinacija u Italiji, godišnje je poseti više miliona turista, a ovaj broj će samo biti veći kako se novootkriveni podsetnici drevnog vremena budu otvarali za posete.

 

Share.

Comments are closed.