U Srbiji godišnje i do 3.000 turističkih manifestacija

0

Sekretar Udruženja za turizam u Privrednoj komori Srbije Dragana Šabić izjavila je da bi trebalo zakonski bolje urediti oblast manifestacionog turizma, jer trenutno nema preciznih podataka o njihovom broju i prihodima na godišnjem nivou.

Šabić je na sednici Grupacija za manifestacioni turizma PKS rekla da se godišnje u Srbiji održi između 2.000 i 3.000 manifestacija.
“Država bi mogla da ima mnogo više prihoda ako bi se uredila ta oblast, ako bi se smanjila siva ekonomija, država bi tačno znala koji su pravi prihodi”, kazala je Šabić Tanjugu i naglasila da su manifestacije važan segment turističke delatnosti i da su, prema istraživanjima Turističke organizacije Srbije, osnovni motiv za dolazak stranih turista u našu zemlju. Šabić je rekla da bi trebalo zakonski precizirati šta se sve može smatrati manifestacijom, ali i pojačati inspekcijske kontrole tokom održavanju manifestacija po pitanju evidentiranja prometa, izdavanja fiskalnog računa u ugostiteljskim objektima.
“Zajedno svi koji su odgovorni za organizovanje manifestacija, kao i lokalne samouprave, mogu prevazići postojeće nedostatke u organizovanju manifestacija”, smatra sekretar Udruženja za turizam PKS. Napominje da je veliki problem i preklapanje manifestacija, što utiče na posetu i zaradu. Na sednici Grupacije za manifestacioni turizam bilo je reči o pripremama za Devete susrete organizatora manifestacija.

Share.

Comments are closed.