Uber Elevate – leteći taksi budućnosti

0

Uber Elevate razvija električnu letelicu koja će nuditi usluge vazdušnog taksija. Jedna letelica moći će odjednom prevesti četvoro ljudi na željenu destinaciju.

Tačnije, reč je o električnoj bespilotnoj letelici, koja bi se trebala kretati brzinom od oko 322 kilometara na sat te na taj način smanjiti gužve na putevima, stres te vreme potrebno za prelazak sa tačke A na tačku B.

Letelica se osmišljava u saradnji s inženjerom iz NASA-e u sklopu programa Uber Elevate, a u vazduhu bi se trebala naći već 2023. godine. Takođe, Uber je s NASA-om potpisao i Space Art Agreement o korištenju vazdušnog saobraćaja kojemu je cilj stvoriti novi sistem kontrole vazdušnog prostora.

Prvi testovi napraviće se u Dallasu, a do 2020. leteći taksiji biće testirani i u Forth Worthu te Los Angelesu koji je jedan od najzakrčenijih gradova današnjice te vapi za rešenjem kojim bi razredio kolonu automobila na svojim ulicama.

EVTOL-i bi trebali poletati i sletati na krovove zgrada i tako sprečiti dodatne gužve na putevima.

Električne bespilotne letelice nisu novina na svetskom tržištu – na njima već neko vreme rade svi od Airbusa preko Boinga do Daimler grupe.

Uber razvija električno vozilo EVTOL s vertikalnim poletanjem i sletanjem koje bi odjednom moglo prevesti četiri osobe na željenu destinaciju.

Share.

Comments are closed.