Ukradena boca jednog od najređih viskija na svetu

0

Iz slavne francuske prodavnice “La Maison Du Whisky“ u Parizu pre nekoliko dana ukradeno je 69 boca viskija. To ne bi bilo ništa čudno da se među plenom nije našla i jedna od najređih boca na svetu – Karuizawa 1960.

Tačnije, kolekcionari tvrde da je ukraden viski pod nadimkom “Veverica“ koji potiče iz japanske destilerije Karuizawa koja više nije u pogonu.

Reč je veoma retkom single malt viskiju s udelom od 51.8 posto alkohola. Veruje se da je preostalo tek 41 boca ovog viskija.

Trgovina je procenila da je plen vredan 794.000 američkih dolara, od čega se samo vrednost Karuizawa 1960 procenjuje na 235.000 dolara.

Karuizawa 1960

Odležao u bačvama starog šumskog hrasta, Karuizawa 1960 je flaširan i upakovan u specijalne ručno rađene drvene kutije modelirane u stilu tradicionalnih japanskih zagonetki.

Etiketa je takođe ručni rad, ukrašena kaligrafijom, dok je svaka boca nazvana po jednoj od minijaturnih drvenih skulptura (netsuke), koja visi sa vrata svake boce nagašavajući jednistvenost.

Karuizawa je najmanja destilerija u Japanu, osnovana 1955. godine u vlasništvu Mercian-a kako bi destilirala tradicionalni viski pomoću uvezenih škotskih sastojaka. Ipak, proizvodnja je prestala 2000. godine, jer je Mercian kupio “Kirin” koji se više zanimao za proizvodnju vina, a ne viskija.

Share.

Comments are closed.