Ukusi Francuske 2016

0

U prostorijama francuske ambasade u Srbiji, održana je konferencija za štampu kojom je najavljena manifestacije pod nazivom “Ukusi Francuske 2016”, koja ima za cilj približavanje francuskih običaja i načina života kroz gastronomiju.

“Ukusi Francuske 2016”, će se održati u ponedeljak, 21. marta i to drugi put za redom u 12 beogradskih i 2 novosadska restorana. Naime, koncept je ostao isti: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuju na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa. Dakle, ponuđeni meni à la française držaće se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, desert, francuska vina i šampanjac, a bitno je još naglasiti i da kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Još jedan uslov za sve šefove kuhinja je da osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Svi učesnici su odlučili da se 5% prihoda restorana od te večeri uplati u humanitarne svrhe Crvenom krstu Srbije.
Spisak restorana u kojima vas očekuje meni Ukusi Francuske 2016:Casa Nova, Beograd; Chameleon Grand Casino, Beograd; Dva jelena, Beograd; Franš, Beograd; Homa, Beograd; Homa bistrot, Beograd; Hotel “Moskva”, Beograd; Kalemegdanska terasa, Beograd; Klub Književnika, Beograd; Madera, Beograd; Na Ćošku, Beograd; Project 72 Winе&Deli, Novi Sad; Violeta, Beograd; Zak, Novi Sad.
Bon appètit!

Share.

Comments are closed.