Umeće življenja na francuski način: slavni hotel Ritz u Parizu ponovo otvoren

0

Nakon gotovo četiri godine radova, Ritz ***** u Parizu je ponovo otvorio svoja vrata 6. juna 2016.  Francusko umeće življenja se ovde sada spaja sa zadnjim inovacijama našeg vremena, a sve u službi profinjenosti i udobnosti, u hotelu izgrađenom  davne 1898. godine.

Smešten na poznatom trgu Place Vendome, samo nekoliko koraka od Opere Garnier, Ritz je nastao iz strasti švajcarskog preduzetnika Cesara Ritza, koji je uvek bio u potrazi za inovacijama. Ovo je ujedno i prvi hotel, koji je svojim gostima ponudio struju, telefon i kupatilo u svakoj sobi.

Među novitetima koje nudi reotvoreni hotel Ritz je i prvi svetski salon lepote Chanel, prostor posvećen umetnosti negeGastronomija je sada u rukama novog šefa Nicolasa Sale, koji će svojim gostima predložiti recimo « foie gras », pačiju jetricu s kremom od zelenog limuna ili bakalar zapečen s algama, dok će  u Baru Hemingway koktele pripremati  šef Colina Fielda, proglašen za najboljeg barmena na svetu.

To umeće življenja počinje s dekorom koji kombinuje veličanstvenu raskoš osamnaestog veka, bogatstvo kraljevskog stila i rigorozni klasicizam. Sama arhitektura daje ovoj palati izgled “francuskog dvorca”, koji sada ima 142 sobe, od toga je 71 apartmana (suites), sve različite jedna od druge, s klasičnim dekorom, a apartmani prošireni i redizajnirani i ilustriraju pravi francuski « l’art de vivre à la française ». Ovi apartmani, neki s prostranom terasom, su nazvani po imenima poznatih gostiju. Što se tiče atmosfere, Salon Proust, Bar Vendome, l’Espadon – gastronomski restoran, Hemingway Bar ili Ritz Bar još uvek rezonuju glasovima legendarnih likova. Onih poznatih ličnosti, koje su svojim otmenim perom i prisustvom odali hotelu Ritz priznanje, za vreme već više od jednog veka; od Koko Šanel, pa  Ernest Hemingvej do Marsela Prusta, Eltona Džona ili Čarli Čaplina.

U pogledu wellnessa, Ritz Club i njegov neoklasični bazen i dalje su jedna od najpopularnijih “must” aktivnosti u ovom zdanju. Unutrašnji, grejani i dug 18 metara, bazen je postavljen sa 800.000 mozaika. Ono što je dugo bilo najviše traženo u bazenu u Parizu i dalje postoji: zvuk klasične muzike pod vodom, čista prefinjenost! Promene u kontinuitetu, u 2016 Ritz Club dobija novi izgled: sauna, parno kupatilo i sala za fitness su na čelu ovog napretka. Nov je i vrt, koji je do sada bio ignorisan. Ovaj zeleni raj od 1650m² u obliku centralne aleje, oivičene sa 6 lipa, posađenih u drvenim kutijama, identičnim onima u Oranžeri dvorca Versaj. Efekat ovog francuskog vrta je dekor operete u kome, po nekom nepoznatom misteriju, u srcu jednog od najživljih kvartova u Parizu, se ne čuje ništa drugo osim cvrkut ptica.

Share.

Comments are closed.