Umetnost koja je dostupna samo u vreme oseke

0

Podvodna galerija ima ukupno 14 skulptura, neke od njih su u potpunosti ispod površine mora, dok ostale svoju izloženost duguju prirodnom fenomenu oseke.

Jason deCairesa Taylor je već afirmisan umetnik, i njegove podvodne skulpture su poznate skoro svima. Svoj novi projekat umetnik je postavio na Maldivima, na ostrvskom odmaralištu Fairmont Sirru Fen Fushi. Polupotopljenu galeriju čini serija skulptura najtesnije povezanih sa nebom, morem, plimom i prirodom.

Umetnost koja je dostupna samo u vreme oseke

Galerija je u formi kocke visine oko 6 metara, težine skoro 200 tona, a njene stranice su providne, odnosno napravljene su tako da morske struje i morski život može da slobodno prolazi kroz strukturu. Osnovna inspiracija za izgradnju strukture su korali i koralni sprudovi.

Ova umetnička konstrukcija ima i zaštitnu funkciju, zamišljena je da pruža otpor snažnim naletima talasa, štiteći tako i obalu i živi svet koji živi u njoj. Konstrukcija je napravljena od nerđajućeg čelika.

Umetnost koja je dostupna samo u vreme oseke

Podvodna galerija ima ukupno 14 skulptura, neke od njih su u potpunosti ispod površine mora, dok ostale svoju izloženost duguju prirodnom fenomenu oseke. Ovde se takođe nalaze skulpture dece pod vodom koja upozoravaju na klimatske promene, i kako će to uticati na buduće generacije.

Share.

Comments are closed.