Umrla dizajnerka znaka “Dobro došli u neverovatni Las Vegas”

0

 Beti Vilis autorka neonskog znaka “Dobro došli u neverovatni Las Vegas” koji dočekuje posetioce ovog američkog grada još od 1959. godine, umrla je u svojoj kući u Nevadi.

Neonski znak ove umetnice (91) često je kopiran, a nalazi se na betonskom ostrvu, na sred Bulevara Las Vegas, poznatog po svojoj deonici Las Vegas Strip na kojoj se nalazi veliki broj kockarnica. Znak u obliku dijamanta, optočen lampionima koji bljeskaju, postao je ikona Las Vegasa, ispred koje se slikaju turisti, a štampaju se i majice sa tim motivom.

Njegova popularnost je tolika da je 2012. godine parkiralište na betonskom ostrvu nasred Bulevara Las Vegas prošireno kako bi moglo da primi još turističkih autobusa i automobila. Pre šest godina, znak je uvršćen u Nacionalni registar istorijskih mesta u SAD.

Vilisova je rođena 1923. godine u malom mestu Overton, severoistočno od Las Vegasa. U Overtonu je u nedelju i umrla. Radila je kao dizajner u Los Andjelesu, pa se vratila u Las Vegas, i tamo je dizajnirala znakove za razne kompanije. Njeni su nacrti, pored ostalih, za Mulan Ruž kazino i Blu Endžel motel u Las Vegasu.

Share.

Comments are closed.