Upoznajte Krakov za vikend

0

Krakov je grad koji vam pruža mogućnost da se osećate kao da ste negde na istoku, sa standardom zapada, a nije daleko. Čudno? Jeste, baš zato ga i treba posetiti, a vikend je neko optimalno vreme potrebno da ga vidite.

Krakov se nalazi na jugu Poljske, i zaista je neverovatan. To je grad koji će ispuniti svako očekivanje, a što je nainteresantnije, prilično je blizu. Nakon Mađarske, imate jedino Slovačku koja vas deli od Poljske. Ako sve ide kako treba, neće vam trebati više od 10 sati putovanja.

Upoznajte Krakov za vikend

Na prvu, ono što odmah doživite kada stignete, jeste neka opuštenost kod Poljaka. Sve je nekako usporeno, lagano, niko nigde ne žuri. Savet, dopustite bar na vikend da to pređe i na vas.

Ovaj grad bez obzira na standard života važi za jeftinije gradove Evrope. Šta to znači? Dobar obrok u restoranu, solidnom i poznatom, koštaće vas oko 5 evra. Njihova tradicionalna kuhinja je dobra, ali kao i svaki evropski grad, postoji nebrojeno raznih restorana i barova koji nude sve svetske kuhinje. Još jedan savet, probajte neki od lokalnih bistroa, hrana je odlična a ljudi vrlo ljubazni i opet, opušteni. Njihov lokalni specijalitet je tradicionalna Zapiekanka, hleb zapečen sa sirom i raznim dodacima košta 1.3 evra, pa to nemojte preskočiti.

Upoznajte Krakov za vikend

Sva dešavanja počinju na na glavnom gradskom trgu, i on je glavno turističko mesto dakle se kreće u istraživanje grada. Trg je je zaista poseban, on je najveći srednjevekovni trg u Evropi čija se arhitektura očuvala do današnjih dana. On je podeljen, deli ga zgrada gradske skupštine, i on je više puta proglašen Najboljim gradskim trgom na svetu.

Od trga, svaka ulica kojom da krenete krije zanimljive i istorijske činjenice. Najpoznatija ulica je Gridzka, koja vodi do  najpoznatije atrakcije u gradu,  do dvorca Vavel iz 13. veka. U gradu postoji nekoliko muzeja, a jedan od najposećenijih je muzej Avijacije Poljske, mesto koje turisti rado obilaze.

Krakov kao kuriozitet turistima nudi i fabriku Oskara Šindlera, svi koji su gledali Spilbergov film Šindlerova list znaju o čemu se radi. Međutim, on nije baš kao na filmu, ali je svakako mesto koje treba posetiti. On se nalazi u popularnoj jevrejskoj četvrti.

Upoznajte Krakov za vikend

Ukoliko ste odlučili da provedete par dana u ovom čudesnom gradu, a brine vas smeštaj, treba da znate da je Krakov jedan od jeftinijih u Evropi po tom pitanju. Na primer, smeštaj za dvoje u hotelu sa 4 zvezdice koštaće vas oko 80 evra.

Krakov zaista ostavlja utisak gradića iz prošlosti, a taj adut koji građani neguju je ono što privlači turiste. Poljski biser, Krakov, je grad koji puno nudi, a malo traži. Jedna činjenica oko koje se svi slažu, on je grad sa kojim se (obično) započinju sva velika putovanja, on je nešto kao proba za neke Brazile, Holandije ili Španije. Međutim, bez obzira na tu činjenicu, Krakov zaista ima posebno mesto u srcu svakog putnika.

 

Share.

Comments are closed.