Uskoro novi Belvedere u Dubrovniku

0

Uskoro novi Belvedere u Dubrovniku – Ruski investitor oživljava najluksuzniji hotel bivše Jugoslavije

Belvedere u Dubrovniku bio je nakon otvaranja 1985. godine najluksuzniji hotel u Jugoslaviji, u kojem se okupljala estradna, sportska i poslovna elita bivše države.
Hotel je imao 406 kreveta, 200 soba, 19 apartmana i dva apartmana za mladence, te predsednički apartman. Gosti su imali na raspolaganju aperitiv bar, restoran s domaćim specijalitetima iz Konavla, francuski restoran Roland, restoran Dubrovnik, restoran Elafiti, pivnicu Bayern, poslastičarnicu Mozart, kafeteriju Maximilian, engleski salon Richard i noćni klub Trubadur.
Hotel je imao i konferencijsku salu New Orleans sa 150 sedećih mesta, veliki unutrašnji i spoljašnji bazen, salon za masažu, saunu, bilijar, frizerski salon i butike, a gostima se s balkona i terasa otvarao sanjivi pogled na stari grad, otok Lokrum i Cavtat.
Belvederov rok trajanja bio je kratak – u ratu 1991. godine su u njega zbog strateškog položaja na litici ušle hrvatske snage i u sukobu sa srpskim snagama je gotovo u potpunosti uništen. U sledećih nekoliko godina, ono što je ostalo tužno je propadalo, a uključene strane i investitori nisu uspeli da se dogovore oko obnove. Danas, Belvedere, koji se nalazi na kraju grada, jedini je nerenovirani hotel u Dubrovniku.
Od 2001. do 2014. godine najveći udeo imali su panamska kompanija Cleostone hrvatsko-britanskog poduzetnika Zvonka Stojevića i hrvatska naftna kompanija INA. U 2014, hotel je za 12,2 mil EUR, polovinu početne cene, prodat preduzeću Vila Larus ruskog milijardera Viktora Vekselberga, jednog od najvećih stranih investitora u hrvatski turizam, ali time saga nije okončana. Stojević je tvrdio da prilikom prodaje nisu poštovana njegova vlasnička prava, te je zato uložio žalbu.
Nakon tri godine pravne bitke, viši sud je ovih dana doneo konačnu odluku, koja omogućava početak izgradnje novog hotela Belvedere. Obnova hotela je praktički nemoguća, pa će se prići rušenju i gradnji novog hotela. To će biti, kako pišu hrvatski mediji, jedna od najgrandioznijih investicija u hrvatskom turizmu.
Arhitektonski planovi za izgled novog Belvederea izgledaju vrlo impresivno, što ne čudi, s obzirom na to da ih potpisuje poznati zagrebački Studio 3LHD, koji stoji iza nekih od najvećih novih hotela na hrvatskoj obali, kao što su Maistra u Rovinju, te novootvoreni One Suite Hotel nedaleko od Dubrovnika, o kojem se trenutno najviše govori.
Kako piše portal Plava Kamenica, a prenosi Indikator, Belvederov tim nedavno je ojačan upravom iz poznatog švicarskog hotela Dolder Grand, pa se smatra da će novi Belvedere u žestokoj konkurenciji biti najluksuzniji hotel na hrvatskoj obali.
Share.

Comments are closed.