Uživajte u radioaktivnom jezeru na samo par sati od Beograda

0

Jezero Balaton ponudiće posetiocima školu za surfovanje, platformu za skijanje na vodi i igralište za odbojku na pesku, i bogat turistički sadržaj. Ovo jezero, između svega ostalog, ima i jednu tajnu, radioaktivnu tajnu.

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Mađarskoj jeste Balaton, jezero površine oko 600 kilometara kvadratnih koje nazivaju mađarskim morem. Upravo ga to ga čini najvećim jezerom u srednjoj Evropi, a nesvakodašnje lepa priroda i jednim od najpopularnijih. Njegovo ime dolazi od slovenske reči za blato, pa se često naziva i Blatnim jezerom.

Jezerska je voda blago radioaktivna i sadrži veliku količinu joda i magnezijuma, i neverovatno je čista. Radioaktivnost je posledica ostatka vulkanskog delovanja i porekla jezera, a radioaktivno je blato koje porekriva dno jezera. Blato je lekovito i izuzetno popularno kod turista.

Jezero Balaton pruža puno različitih mogućnosti. Odlično je za aktivni odmor, trčanje, vožnju biciklom, jedrenje, veslanje, a pitoma priroda jezera i njegovo njegovo okruženje je sigurno utočište za porodicu sa decom bilo kog uzrasta. Svi gradovi i naselja na jezeru poseduju svoje plaže, voda je prilično visoke temperature pa je kupanje u jezeru pravo zadovoljstvo.

Neke od najlepših plaža su Gyenesdiás, Keszthely, i najveća plaža u celoj Mađarskoj – se nalazi kod Siófok, plaža Lido kod Vonyarcvashegy, kao i mnogobrojne plaže-igrališta po čitavom jezeru. Treba napomenuti da je obala Balatona povoljna za vinogradarstvo, pa je zbog toga ovaj deo Mađarske upravo i jedan od značajnih u vinarstvu. Na jezeru se nalaze najpoznatije vinarije Čopak-Fured i Tifani u kojima se proizvodi najpoznatije vino, franjevac.

 

Share.

Comments are closed.