Valery Arakelov, direktor Rimskih termi

0

Rimske terme smeštene su u Rimskim Toplicama na reci Savinji i udaljene su 95 kilometara od Ljubljane i 489 kilometara od Beograda. Netaknuta slovenačka priroda i lekoviti termalni izvori, preporučuju ovu destinaciju toliko dugo da će vam meštani reći da se voda nalazi ovde od nastanka sveta. O svemu tome za „TU!“ magazin govorio je direktor Rimskih termi Valery Arakelov.

TU!: Istorija kupališta poznatog kao Rimske terme je izuzetno duga, tako da su se njegov značaj i uloga menjali kroz vreme. Otkad Rimske terme funkcionišu u ovom obliku?
VA: Tako je, istorija Rimskih termi duga je više od 2000 godina, a u okviru Termi nalazi se i jedan od najstarijih izvora termalne vode, koja već dva milenijuma pomaže u lečenju brojnih bolesti. Rimske terme su tokom godina doživele brojne promene – od svog osnovnog oblika i dva mala rimska izvora, preko zlatnih godina sve do kraja dvadesetog veka kada su bile rezervisane samo za državnu elitu, pa sve do 2014. godine kada je čitav kompleks modernizovan i uz brojne dodatne sadržaje i programe kreiran za novu generaciju gostiju iz celog sveta.

TU!: Termalna voda u Rimskim termama jedna je od najlekovitijih u Sloveniji. U lečenju kojih bolesti ostvarujete najbolje rezultate?
VA: Pre svega, važno je naglasiti da termalna voda u Rimskim termama izvire na dva izvora. Izvori u Rimskim termama nalaze se približno 1000 metara ispod površine zemlje. Voda iz izvora Amalija ima 38,4 °C, a voda iz Rimskog izvora 36,3 °C. Tako, odmah pri dolasku u hotel, direktno sa izvora na ulazu, možete probati toplu vodu, čuvenu po svojim lekovitim dejstvima. Već više od dva milenijuma ova voda najviše pomaže kod reumatoloških, ginekoloških i plućnih bolesti, a kupanje u bazenu sa specijalnim hidromasažerima preporučuje se sportistima i aktivnim mladim ljudima. U okviru hotela Rimski Dvor smešten je i medicinski centar opremljen najnovijom tehnologijom i specijalizovan za više od 20 vrsta bolesti, pa se odlazak u Terme preporučuje makar jednom godišnje. Svi gosti imaju priliku da zakažu željene lekarske preglede koje obavlja tim stručnjaka iz celog sveta.

TU!: Kakve sve programe i pakete imate u ponudi?
VA: U skladu sa novim i modernim dizajnom enterijera i čitavog hotelskog kompleksa koji obuhvata više od 30.000 kvadrata i naša ponuda je inovativna i uvek drugačija. Svaki mesec ima različitu ponudu oko koje formiramo program, a sada je svakako u fokusu posebna letnja ponuda. Bazen predstavlja centralni deo hotelskog kompleksa i mesto brojnih aktivnosti tokom dana. Tako, kada vam dosadi kupanje u toploj termalnoj vodi koja ima i do 34 °C, prelazak iz unutrašnjeg u spoljašnji bazen i uživanje u đakuziju, možete vežbati zumbu u vodi ili posetiti neku od sauna. Medicinski centar Rimskih termi jedan je od najbolje opremljenih u regionu i specijalizovan za lečenje brojnih bolesti. Njega posećuju gosti iz celog sveta i ono što je važno je da unapred zakažete vaš termin i zdravstvene tretmane, a po dolasku je dovoljno da se samo prepustite našem stručnom timu.

TU!: Koliki su smeštajni kapaciteti i koje su kategorizacije?
VA: Novi hotelski kompleks obuhvata tri međusobno spojena hotela, izdvojenu vilu, muzej, kao i nesvakidašnji park sa egzotičnim biljkama. Hoteli Sofijin Dvor, Rimski Dvor i Zdraviliški Dvor imaju četiri zvezdice, a u 187 soba pružaju smeštaj za 358 osoba. Na mestu nekadašnje velelepne vile izgrađena je nova i moderna vila „Sisi“, čiji gosti imaju dodatni mir i privatnost.

TU!: Koliko pažnje se poklanja gastronomiji u Rimskim termama?
VA: Gastronomija u Rimskim termama je veoma važna i to iz dva razloga. Hotel je čuven po svom medicinskom programu čiji je bitan deo svakodnevna ishrana, pa se gosti hrane isključivo po propisanoj nutricionističkoj tabeli, a i sva hrana je prilagođena godišnjem dobu i nema masnih proizvoda ili veštačkih aditiva. Posebno smo ponosni što već godinama sarađujemo sa domaćim
gazdinstvom u blizini sa kog nabavljamo sveže voće i povrće. Takođe, za sve goste koji žele da probaju neke od specijaliteta, i nesvakidašnjih jelainternacionalne kuhinje, u okviru hotela je restoran „Sofijin dvor“.

TU!: Šta preporučujete od dodatnih sadržaja?
VA: Za one koji vole nesvakidašnji odmor u egzotičnom parku Rimskih termi, svako jutro imaju priliku da uživaju u časovima joge i to ispod sekvoja starih više od 200 godina, koje je Termama u znak zahvalnosti za izlečenje, u 19. veku poklonila kraljica Viktorija. U parku je otkriveno i više od deset energetskih tačaka, koje otvaraju čakre i pune ih novom energijom, a prema istraživanjima stručnjaka svaka od tačaka pomaže u određenoj vrsti bolesti ili stresa. Za ljubitelje aktivnog odmora na raspolaganju su šetnja Ruskim stazama, teretana nordijsko hodanje, kao i iznajmljivanje bicikala i obilazak okoline. Rimske terme imaju i nešto što retko koji hotel na svetu poseduje. Naime, u okviru hotela Zdraviliški Dvor smešten je muzej, koji predstavlja vremeplov od rimskog doba, preko zlatnih godina stare Jugoslavije do današnje moderne ere Rimskih termi. U sklopu brojnih eksponata izložena je i mermerna kada u kojoj se kupala i izlečila Napoleonova sestra princeza Murat, kao i brojne zahvalnice poznatih ličnosti među kojima su i one od engleske princeze Viktorije, Vuka Stefanovića Karadžića, Napoleonove sestre, cara Ferdinanda i mnogih drugih.

Share.

Comments are closed.