Vazdušna luka koja pliva u okeanu

0

Međunarodni aerodrom  Male je glavna vazdušna  luka na Maldivima, i jedina je koja nudi internacionalne letove u ovoj ostrvskoj državi južne Azije. Ova vazdušna luka se nalazi u srcu Indijskog okeana, i putnike dočekuje na samo 2 metra nadmorske visine.

Vazdušna luka koja pliva u okeanu

Aerodrom je smešten se na ostrvu Hulhule, u blizini glavnog ostrva Male po kojem je dobio ime. Nekada  je nosio ime prema prvom maldivskom predsedniku Ibrahimu Nasiru, a danas ga nazivaju i Međunarodnim aerodromom Velana. Na ovom ostrvu u Indijskom okeanu aerodrom je prvi put otvoren u novembru 1960. godine. Tada je imao samo čeličnu pistu veličine 23 x 914 metara.

S godinama i s porastom turističkog interesa za ovu rajsku destinaciju, aerodrom je renoviran, pa se uz pistu izgradila dodatna infrastruktura. Ostrvo-aerodrom danas ima i meteorološku stanicu, i hotel Hulhule koji je namenjen putnicima u koji su u tranzitu.

Vazdušna luka koja pliva u okeanu

Putnici su podeljeni, dok jedni uživaju dok sleću i poleću sa njega, drugi su prestravljeni zbog same činjenica da je pista dužine 3 kilometara našla svoje mesto na samo 2 metra nadmorske visine, pa izgleda kao da uranja u okean.

Share.

Comments are closed.