Večna dilema, kada je najbolje vreme za kupovinu avio karte?

0

Staro pitanje koje muči gotovo sve putnike koji putuju avionom, koje je vreme najbolje za kupovinu avio karte karte kako bi ona bila najjeftinija?

Ova dilema je stara koliko i avio transport, i  zbunjuje putnike već gotovo čitavu večnost. Na ovo pitanje niko nije mogao da da neki precizan i siguran odgovor, nadamo se, bar do sada.

Internet stranica CheapAir je objavila rezultate svog istraživanja, gde su proverili i analizirali 350 miliona tarifa na više od 3.000 različitih tržišta i došli su do zaključka koje je vreme idealno za kupovinu najpovoljnije karte. Rezultati su na globalnom nivou.

Naš svet je podeljen na određene regione koje karakterišu određeni uslovi i cene. Imajući to u vidu, CheapAir je mogao da na osnovu toga da globalne prognoze i savete kada je za koji deo zemlje najpovoljnije vreme za kupovinu karte. Na primer, karte za Karibe su najpovoljnije u januaru nakon završetka turističke sezone, i rezultati su pokazali da se za  ovu destinaciju karte obično kupuju oko 200 dana pred put.

Za putnike koji putuju u Kanadu, najpovoljniji period ka kupovinu je oko 60 dana pred planirani polazak. Karte za Centralnu Ameriku najjeftinije su 70 dana pred put, dok je za put u Južnu Ameriku potrebno kupiti kartu 110 dana unapred. Kada je Evropa u pitanju, kupovina karata bi trebalo da se izbegava tokom juna i jula, jer je tada aktuelna turistička sezona. Umesto toga, poželjna kupovina je 160 dana unapred.

Istraživanje je takođe pokazalo da je najzahtevnija kupovinu karata do Azije, Bliskog istoka, Afrike i Južnog Pacifika. Idealan period za kupovinu se kreće od 120 do 200 dana, ali kako  naglašavaju, kod pojedinih destinacija treba biti obazriv, budući da cene mogu da se razlikuju i do 100 dolara za pojedine destinacija, naročito u Africi i na Bliskom istoku.

Share.

Comments are closed.