Veliki povratak maslinovog ulja iz Tunisa

0

Maslinovo ulje postaje sve popularnije kod ljubitelja hrane koji uživaju u kvalitetnom maslinovom ulju, kao u čaši skupog i kvalitetnog  vina. Kao što  ljubitelji vina uživaju u konzumiranju vina iz različitih delova sveta, tako ljubitelji dobre hrane traže kvalitetno maslinovo ulje iz manje poznatih krajeva sveta, kako bi iskusili nešto novo i drugačije.

Kada je reč o maslinovom ulju, Italija i Španija su prve su zemlje koje verovatno svima padnu na pamet. Masline se kultivišu već  vekovima na celom Mediteranu , i maslinovo ulje se danas proizvodi u više od 40 zemalja širom sveta.

Veliki povratak maslinovog ulja iz Tunisa

Istorija maslina je i istorija čovečanstva

Jedna od zemalja koje uzgajaju masline i zemlja koja posvećuje puno pažnje visoko kvalitetnom ulju je Tunis. Ova severnoafrička zemlja blizu Malte i Sicilije proizvodi maslinovo ulje od 8. veka pre Hrista. Više od jedne trećine zemlje prekriveno je maslinjacima, a maslinovo ulje je bitan i krucijalan sastojak domaće gastronomije.

U Tunisu, maslinovo ulje je mnogo više od hrane. Ulje je njihova kultura i deo njihovog svakodnevnog života. Istorija proizvodnje maslinovog ulja natesnije je povezana sa istorijom ovog naroda. Postoje dve glavne sorte maslina u Tunisu. Chetoui je sa severa i ima vrlo specifičan ukus sa naznakama artičoka, i to je izuzetno kvalitetno ulje sa karakterom. Chemlali sorta ima više voćni ukus, sa blagim naznakama badema. Ovo ulje se kombinuje sa svim, i ne dominira previše u hrani.

Od sirovine do boce

Tunis je treći najveći svetski izvoznik maslinovog ulja. Decenijama je tunižansko maslinovo ulje izvoženo u druge zemlje poput Italije i Španije, gde je mešano sa lokalnim uljima i stavljeno na tržište pod italijanskim ili španskim brendovima. Danas, Tunis je i dalje veliki izvoznik maslinovog ulja, i njihovo tečno zlato se sve više izvozi u bocama pod tunižanskim brendovima.

Osim odličnog kvaliteta, cene tunižanskog maslinovog ulja su vrlo konkurentne u odnosu na  ostale, uglavnom zbog nižih troškova proizvodnje u Tunisu. Takođe , zbog klime, u Tunisu se retko koriste pesticidi, pa je skoro sve organsko i zdravo, što je možda i najveća prednost u odnosu na konkurente.

Veliki povratak maslinovog ulja iz Tunisa

Kuvari su oduševljeni jedinstvenim karakterom maslinovog ulja iz Tunisa

Neki od vrhunskih kuvara Evrope odlučili su eksperimentisati sa tunižanskim maslinovim uljem u svojim kulinarskim kreacijama. Na Olio Nuovo danima, važnom događaju za maslinovo ulje koje se održava svake zime u Parizu, najpoznatiji kuvari su predstavili u nekoliko kvalitetnih tunižanskih maslinovih ulja.

Akramel Benallal, šef restorana Akramera sa Mišelinovom zvezdicom, izabrao je Chetouiovo ulje Domaine de Segermès, dok su drugi vrhunski kuvari odabrali druga kvalitetna tunižanska maslinova ulja bez gledanja etikete, isključivo na osnovu ukusa i utiska koje je ulje ostavilo na njih. Sva ekstra devičanska maslinova ulja organski se proizvode na porodičnim gazdinstvima, i koriste se tradicionalne metode proizvodnje.

Emmanuelle Dechelette, profesionalni stručnjak za maslinova ulja, kaže da su tunižanska maslinova ulja inspirisala kuvare. Pre, kuvari bi se oslonili na neutralno ulje koje ide sa svime, ali sada se koriste ulja sa više karaktera, i ulje je često polazna tačku u formiranju obroka.

Visoki kvalitet tunižanskog maslinovog ulja takođe je prepoznat na prestižnim manifestacijama. Samo 2018. godine, proizvođači maslinovog ulja iz Tunisa osvojili su više od 70 nagrada, među kojima su dvadesetak zlatnih nagrada na međunarodnim takmičenjima održanim u Los Anđelesu, Atini, Italiji, Londonu, Njujorku i Japanu.

Share.

Comments are closed.