Venecija pooštrila mere prema turistima

0

Kampanja #EnjoyRespectVenezia je pre svega usmerena na promovisanje lepog ponašanja i pristojnosti svih turista, za početak u Veneciji, a kasnije i globalno.

Iako je ovakav gest za neke turiste znak neprijateljstva, kampanja je jedna od poslednjih mera prevencije grada i kulturnog dobra Venecije, i način da se grad sačuva od uništenja. Posetiocima se preko društvenih mreža i brojnih promo postera poručuje da ne smeju da plivaju u kanalima, prave piknike na javnim mestima, da se predugo i nepotrebno zadržavaju na mostovima, ostavljaju đubre za sobom i hrane golubove , voze bicikl kroz Veneciju i šetaju se u kupaćim kostimima.

Kampanja je prilično glasno odjeknula, kako među stanovništvom koje ovde živi, tako i među turistima. Uvedene su  posebne kontrole na ulicama i trgovima, a kontrolori su u jasno vidljivim majicama i prslucima sa natpisom #EnjoyRespectVenezia. Ovi  upozoravaju turiste ukoliko naprave neki prekršaj, stave im do znanja da to na primer nije dozvoljeno, pa ih zatim ih upućuju na mesta u gradu gde je dozvoljeno.

Kazne za nepoštovanje gradskih odluka se kreću od 25 do 500 evra.

Share.

Comments are closed.