Veseli decembar u Ljubljani

0

Ljudi u Sloveniji koriste posebnu frazu za poslednji mesec godine.nazvali su ga “Veseli decembar”. Ko što možete pretpostaviti, ime potiče iz svečanosti širom Slovenije, od sela do gradova, od radnih mesta do porodičnih krugova i prijatelja.

To je taj mesec u godini u kom svako veselo gleda prema napred, jer donosi obilje raznih događanja i svečanosti. To je mesec kada su svi snovi dozvoljeni pod pratnjom dobre hrane, pića i odlične zabave. Decembarska bajka zamenjuje svakodnevnu rutinu.

Veseli decembar u Ljubljani

Veseli decembar u Ljubljani

1. decembra u 17:15 pale se slavna svečana svetla u Ljubljani koja u delovima podsećaju na slike iz svemira koje je snimila NASA. Postavka svake godine oduševljava Ljubljanu i njene posetioce domaćim kuvanim vinom, aromatizovanim čajevima i mirisom pečenog kestena u moru ukrašenih božićnih štandova. U ponudi su i razni pokloni za voljene osobe, od rukavica, šalova, lokalnih umetničkih proizvoda do tradicionalne slovenske ponude poput meda, rakija i raznih slatkih poslastica. Osim toga, prirodni slamnati natkriveni prostor i svečani sajam u čarobnom ljubljanskom dvorcu očaravaju goste svojim pričama i bojama.

Ako više preferirate umetnički ili kulturni deo, sigurno ćete biti zadovoljni baletskim nastupom The Nutcracker i Swan Lake ili koncertom dečijih horova širom grada. Mladi i stari jednako će moći uživati u događajima na četiri glavna gradska mesta uličnih pozorišnih skupina, cirkuskih izvođača, pop i tradicionalnih koncerata. Najveća dvorana u Ljubljani, Dvorana Stožice će ponuditi Kraljevsko božićno gala veče sa Sarah Brightmanom, Broadwayom i West End Starom, i gregorijanskim nemačkim muzičkim umetnicima koji su prodali više od 10 miliona albuma šitom sveta, dok će Cankarjev dom ugostiti Cantabile simfonijski orkestar.

Veseli decembar u Ljubljani

Veseli decembar u Ljubljani

Svakako, dva najvažnija dana za Ljubljanu su 24. i 31. decembar. Kada se očekuje i najviše posetioca i najbolji program.

Ako mislite da još nešto treba dodati celom programu, grad je mislio i na to. Božićni šoping na svečanom sajmu, gradske pijace, vinski šopovi i šoping centri širom grada nude božićne popuste. Isto tako, možete se samo prošetati kulinarskom scenom i uživati u gastronomskoj ponudi grada. Krstarenje turističkim čamcima duž reke Ljubljanice takođe će pratiti božićnu ponudu.

Prava bajka na ulicama Ljubljane, u svim mogućim bojama, mirisima i značenjima je pravi raj za sva naša čula. Iskreno, ništa ne može biti bolje i ugodnije od krajnje šarmantnog završetka godine i najave nove.

Posetite Ljubljanu i postanite deo posebnog “Veselog decembra”.

Share.

Comments are closed.