Vikend u gradu u kom ćete upoznati i iskusiti ceo svet

0

Doživite Milano, još uvek nedovoljno poznat biser za vikend putovanje, grad koji je praktično u komšiluku i koga još uvek nisu preplavile reke turista koje u bujicama posećuju Italiju.

Milano je grad na severu Italije koji pruža mnogo više od stereotipa i simbolike koje se vezuju za njega, kao što su privlačan šoping, zgodni modeli, Fashion week i svi mogući poslovni sastanci. Naravno, on jeste grad svetske slave manekenki i modela, ali i grad  velikih brendova, metropola mogućnosti, nacionalnih razlika, grad brzine i gužve u saobraćaju, grad  temperamentnog naroda.

Milano je kombinacija atrakcija i lepota koje ostavljaju bez daha, samo je potrebno otkriti njegovu široku ponudu. Grad ima oko 1,5 milion ljudi, a oko starog gradskog jezgra šire se zanimljivi moderni kvartovi, jako zgodno povezani metroom, tramvajem i autobusima. Milano je biser Lombardije koji na svoj originalan način ujedinjuje italijansku kulturu i arhitekturu sa svim najlepšim osobinama i posebnostima ostalih evropskih gradova. Komplikovano, nemoguće, ali neverovatno realno. U njemu ćete naći bistroe Pariza, kanale Venecije, kosmopolitizam Londona i sve najfinije iz celog sveta, Milano je pravi grad istorije, kulture i umetnosti.

Duomo i Galerija Vitorija Emanuela

Duomo katedrala je uglavnom prva stanica na većini tura kroz Milano. Svojom raskošnosti, belom fasadom i veličinom, svakog posetioca koji prvi put stoji na trgu Piazza del Duomo ostavlja u čudu.  Nedaleko od tog mesta, nalazi se još jedno od najposećenijih mesta u Milanu, Galerija Vitorija Emanuela. To je zapravo prolaz koji povezuje dva gradska trga, trg Duomo i trg Skala, a u velikom staklenom prolazu, ukrašenom gvožđem boje zlata, smeštene su radnje najprestižnijih svetskih modnih brendova, zbog kojih je  Milano i poznat kao popularna šoping destinacija.

Vikend u gradu u kom ćete upoznati i iskusiti celi svet

Brera, Milanska skala i Leonardo da Vinči

Ukoliko nastavite dalje, naići čete na Breru, kvart prepun uskih uličica, romantičnih restorana i barova, kao i umetničkih galerija. Brera je bila mesto gde su kroz istoriju živeli brojni umetnici, pa je duh ovog dela grada izuzetno energičan, a brojna remek-dela nalaze se u najpoznatijoj i najvećoj gradskoj galeriji Pinacoteca di Brera. Treba napomenuti da je i Leonardo da Vinči proveo dobar deo svog života u Milanu, pa je sebe ostavio brojne  radove, kao i legendarnu “Tajnu večeru” koja se nalazi u crkvi Santa Maria delle Grazie. U blizini se nalazi i Teatro alla Scala, čuvena Milanska skala, sa dvoranom i ozvučenjem koji su zaista spektakularni.

Vikend u gradu u kom ćete upoznati i iskusiti celi svet

Sforzesco zamak

Nedaleko od trga Duomo, ulicom Via Dante, pešačkom zonom, stiže se do zamka stare porodice Sforzesco, koja je u 14. veka upravljala gradom. Nekada službena rezidencija milanskih vojvoda, danas muzej i galerija, ovaj zamak u Milanu je jedna od najvećih tvrđava u Evropi, sa čak 12 bastiona i velikim predivno uređenim parkom.

Kafići, restorani i rooftopovi 

Za sve romantične i zaljubljene, tu su kafići, restorani i klubovi na krovovima i vrhovima zgrada u Milanu, koji su postali pravi hit. “Rooftopovi” su atraktivno mesto zabave, jer osim prijatnog uređenja, dobre hrane i pića,  nude idealan pogled na grad.

 Vikend u gradu u kom ćete upoznati i iskusiti celi svet

Ovaj predlog će možda biti dovoljan za vikend turu, međutim, on pruža mnogo više. Od istorije, preko šopinga i dobrog provoda, ima svega. Milano se ne obilazi, on se doživljava…

 

 

Share.

Comments are closed.